divendres, d’octubre 19, 2007

El Codi Da Barça

L'absència de partits oficials i la creixent indiferència que provoca la selecció espanyola ha fet que un dels temes estrella als mitjans esportius catalans hagi estat aquests dies el nou codi intern del Barça. El famòs codi intern que va anunciar Laporta a final de la passada temporada, amb un acte en el deia sense dir que la culpa de la nefasta temporada de l'equip havia estat causada pel mal comportament fora del camp dels jugadors. Després va matissar, d'alguns jugadors. I després, va tornar a matissar, que també va ser per culpa de que ningú hagués posat fré a la suposada mala conducta d'aquests jugadors: ni l'entrenador, ni el Secretari Tècnic, ni la directiva, ni el President. I per això, tot i que, finalment, al final de tots els matissos, va acabar reconeixent que la temporada passada va fallar tothom, no només els jugadors, va anunciar la redacció d'un codi intern de conducta que regulés la vida i el comportament...dels jugadors.

Avui el diari Sport ha anunciat les línies mestres d'aquest document de 10 pàgines de word que "el club" ja ha lliurat als capitans. La resta del planter, segons informa Lluís Mascaró a la seva crònica, encara no havia vist el document doncs la majoria estaven regressant dels seus partits amb les seleccions. Vaja, que la majoria del planter encara no coneix el nou codi intern, però pel luxe de detalls que dona el Diari Sport, sí que el coneixen els redactors i lectors de l'Sport. Curiosa manera de començar donant exemple. Tornant a filtrar informacions als periodistes.

He llegit íntegrament la crònica publicada al diari Sport i, sincerament, no em sembla malament el què s'ha donat a conèixer del nou codi. Tot i desconèixer els detalls, i la manera com ha estat escrit, sembla redactat des del sentit comú. Que els jugadors han de comportar-se a la vida privada, que no poden sortir de festa 48 hores abans d'un partit. Que no poden participar a actes promocionals en períodes de concentració. Que han d'atendre a tots els mitjans de comunicació, que han d'assistir a actes socials i benèfics en benefici del club (l'Sport posa com a exemple la recepció oferta per Nelson Mandela)...Sembla, pel que diu l'Sport, que el famòs codi no ha de suposar cap trauma per als esportistes amb sentit comú i de la responsabilitat que es prenguin seriosament la seva professió, i que siguin conscients del què significa pertànyer a un club com el Barça.

Fins aquí, per tant, tot perfecte per a mí. M'agrada aquest nou codi, si de veritat s'aplica i serveix per evitar capítols com els viscuts els darrers dotze mesos.

Però...això és tot? El tant famòs codi es queda només en això? En una recopil·lació de normes de conducta per als jugadors? I els tècnics? I el Secretari Tècnic? I els directius? I el President? No van ser també ells culpables del succeït l'any passat, com han acabat reconeixent? On està el seu nou codi de conducta?

Està bé que es demani, millor dit, que s'exigeixi als jugadors que no participin a segons quins actes promocionals si poden col·lisionar amb els valors del club. ¿No se li hauria també d'exigir al president que no es faci fotos amb un determinat polític el dia abans d'unes eleccions a la Generalitat?

Està bé que es demani que els jugadors atenguin a tots els mitjans amb regularitat, i equitat respecte tots els mitjans. ¿No haurien de fer el mateix els tècnics, directius i president?

Està bé que s'exigeixi als jugadors que assisteixin a actes del club. ¿Quantes penyes ha visitat Joan Laporta el darrer any? Quantes vegades ha trepitjat el Palau Blaugrana? I el Mini Estadi?

Està bé que es recrimini als jugadors no anar a actes com la recepció de Nelson Mandela però...¿quants directius hi van anar? On era el President?

Està bé que s'exigeixi als jugadors que no facin actes promocionals en període de concentració, com el que Ronaldinho va fer a Mònaco la vispera d'una final de Supercopa d'Europa (exemple que posa el diari Sport). En comptes de dir això, ¿no s'hauria de dir que els directius no tornaran a permetre aquest tipus d'actes com fins ara han estat permetent? O és que Ronaldinho es va escapar de la concentració i va anar a l'acte sense permís? No ho tenia així entès.

Està bé que s'exigeixi als jugadors que, assumint el paper social que representen, vesteixin amb elegància i es comportin cívicament en tots els seus actes a espais públics. Suposo que això deu anar per aquell jugador que es va baixar els pantalons a l'aeroport del Prat insultant la Guàrdia Civil. ¿Qui va ser aquell jugador?

2 comentaris:

Alba ha dit...

Completament d'acord, un codi escrit des del sentit comú i sense cap cosa fora de lloc. El temps dirá si ha estat un encert o no posar per escrit les normes de disciplina
Salutacions

Anònim ha dit...

Lo que las leyes no prohiben, puede prohibirlo la honestidad.
Lucio Anneo Séneca (2 AC-65) Filósofo latino.


Las actitudes son más importantes que las aptitudes.
Winston Churchill (1874-1965) Político británico.

@Alba
"Estar de acuerdo siempre es no leer la letra pequeña nunca"
Robert Aloivas
Abogado argentino