dissabte, de febrer 10, 2007

L'ovella negra

La meva experiència periodística, per curta que sigui, m'ha donat l'oportunitat d'apropar-me a una gran quantitat d'esportistes de diverses disciplines, molts dels quals he tingut l'oportunitat d'entrevistar més o menys a fons. Des de futbolistes fins a ciclistes, passant per basquetbolistes, jugadors d'handbol, nedadores, motociclistes i tennistes.

Tot i que no es pot generalitzar, perquè sempre hi ha honroses excepcions, la majoria de contactes que he tingut m'ha confirmat dues idees (i sé que pot resultar pedant dir-ho). La primera és que el millor dels esportistes és el que es veu que estan a un terreny de joc. Fora, donen bastant poc de sí. La segona, és que fora dels terrenys de joc són bastant cobards.

A diferència dels actors, escriptors, o altres personatges públics, els esportistes famosos solen mostrar-se bastant curtets en les entrevistes. Si els treus del seu tema, no tenen conversa, o la tenen bastant pobra d'arguments. Solen ser nois que, per dedicar-se al futbol, el bàsquet o el tennis professional, sovint han deixat els estudis molt jovenets, i no han pogut (o, millor dit, no han volgut) formar-se acadèmicament. A més de la falta de cultura, els esportistes famosos hi afegeixen un segon factor: es converteixen en milionaris molt jovenets.

Mentre la majoria de nois i noies d'entre 2o i 30 anys suen la gota grossa estudiant i treballant per aconseguir una feina digna que els permeti a dures penes pagar el lloguer d'un pis compartit (ja no dir una hipoteca), una minoria d'esportistes privilegiats es converteixen en triomfadors socials, milionaris i famosos, amb 25 anys o menys, sense haver hagut d'agafar un llibre en deu anys.

Entrevistar un personatge d'aquestes característiques es fa sovint bastant difícil. Són parcs en paraules, curts en vocabulari, i a penes els pots treure del seu món (sigui el futbol, el bàsquet, el tennis...). Perquè del món en el que vivim la resta de mortals tenen una visió bastant esbiaixada. "El futbol és així", "lo important és el resultat"...ja sabeu, oi?
A més, solen ser bastant cobards. Sigui per la raó que sigui, tenen bastanta por a dir públicament el què pensen de les coses, i mai dieun una frase que no sigui políticament correcta. Tenen importants contractes amb els seus clubs i amb marques patrocinadores (fabricants de botes de futbol, marques per les que fan publicitat...) que no volen posar en risc a causa d'una frase mal dita.


Tot i així, sovint els periodistes es veuen (ens veiem) obligats a entrevistar-los. Perquè sabem que, encara que el futbolista o el tennista X tingui una entrevista molt menys interessant de la que tindrien molts ciutadans anònims, la seva foto a una portada fa vendre diaris i revistes. I en base a les audiències, atorguem a joves incults un notable espai als mitjans de comunicació que no mereixerien per la riquessa del seu discurs. Perquè a l'únic lloc on destaquen és a un terreny de joc, no fora d'ell.


Com he dit abans, però, mai es pot generalitzar del tot. Primer: no tots els esportistes són iguals. Quan més minoritari i menys professional és un esport, més formats solen ser els seus esportistes. Potser perquè saben que quan es retirin no podran viure de rendes la resta de la seva vida, els esportistes d'esports més minoritaris solen estar més ben formats. En el món de l'handbol, per exemple, el nombre d'universitaris és 10 vegades superior (no tinc la dada exacta) al del món del futbol. És curiós que, tot i haver hagut d'entrenar-se tantes hores o més que els futbolistes, els handbolistes hagin tingut el temps per estudiar que els futbolistes diuen no tenir...



No tots els futbolistes són iguals, gràcies a deu. Un o dos de cada deu solen aprofitar les concentracions per llegir (un llibre) en comptes de jugar a la Playstation. Més o menys en el mateix percentatge, hi ha futbolistes que s'informen de l'actualitat pels diaris (d'informació general) en comptes de només veure la televisió.



Per això, en aquest món de joves esportistes incults mili·lionaris i famosos, crida moltíssim l'atenció l'aparició d'un jove normal. És a dir, un jove que, com la majoria de joves de 25 anys, llegeixi llibres, compri diaris d'informació general, cursi estudis universitaris, i tingui opinions socials i polítiques sobre l'habitatge dels joves, l'Estatut del seu país, els problemes de l'emigració, la globalització, el canvi climàtic, la cooperació internacional, la justícia o les seleccions catalanes.



Es tant raro el món del futbol que quan al seu sí apareix un jove normal, és titllat d'"intel.lectual". No és que ho sigui d'intel·lectual: simplement és un jove normal amb una certa cultura, formació, i amb algunes idees pròpies, com la majoria de joves normals. Però aquest jove, que a qualsevol facultat passaria absolutament desapercebut, a l'incult món del futbol destaca sobremanera. Tant, que fins i tot és percebut com un "intel·lectual", paraula que, a més, sovint és pronunciada amb un tò pejoratiu. El jove normal és vist com l'ovella negra.



A mí, en canvi, m'encanta que al futbol hi hagi ovelles negres que se surtin del ramat. Del guió establert. Del tòpic. M'encanta veure que no tots els futbolistes són uns incults. I que encara en queden al futbol persones amb principis que no estan disposades a renunciar a les seves idees per molts contractes comercials i publicitaris que tinguin. Persones que pensin que la seva llibertat i la seva integritat estan molt per sobre d'un contracte.



Per això, m'encanta que al món del futbol encara hi hagi persones del nostre món. Ciutadans normals. Com tú. Com jo. Com Oleguer Presas.

dijous, de febrer 08, 2007

Que torni el Rock'n'Roll

Miro els diaris i em pregunto si estem a l'estiu. Fa dies que les portades només parlen de si fitxem o no a Cristiano Ronaldo, de si Lampard s'ofereix al Barça, de la renovació de Saviola, del futur de Rikjaard...Sembla com si tothom estigués pensant ja en la propera temporada, just en el moment en que estem a punt d'entrar al període culminant d'aquesta.

Sí. Període culminant. Els 30 dies que van de l'11 de febrer a l'11 de març seran, sense dubte, els 30 dies més claus d'aquesta temporada. En trenta dies el Barça jugarà 8 partits en què es jugarà el ser o no ser a les tres competicions que disputa: Copa del Rei, Lliga o Champions. 30 dies en què, a la Lliga, ens enfrontarem als tres màxims rivals pel títol (València, Sevilla, Real Madrid, a més de Racing i Athletic), i disputarem dues eliminatòries a cara o creu, a la Copa (Saragossa) i a la Champions (Liverpool), jugant sempre amb el factor camp en contra.

De res serveix el què s'ha fet fins ara. De res serveixen el 38 partits disputats: ni les 22 victòries ni els 9 empats ni les set derrotes. El passat és com una llarga pretemporada, perquè la temporada de veritat comença ara.

El Barça es juga la vida en vuit partits. I per afrontar aquests vuit partits de res serveix recordar els títols perduts, lamentar la pretemporada feta, o el no haver aprofitat els darrers deu partits per arribar a aquest tram clau amb un matalàs de punts. En els últims mesos s'han fet moltes coses malament, però de res serveix recordar-les ara. Ara, el que toca és afrontar aquests vuit partits vitals. Afrontar-los un a un, amb la màxima concentració, amb tensió, amb preparació, i amb ràbia.

La mala notícia és que arribem als 30 dies claus sense matalàs de punts a la lliga, i amb els factor camp en contra a les eliminatòries de KO. Però de res serveix ara lamentar-se. No hem fet els deures durant la temporada, hem suspès alguns parcials, i ara ens juguem la temporada en els exàmens finals.

La bona notícia, és que arribem als 30 dies claus amb tots els efectius, Eto'o i Messi inclosos. I que si tots ens posem les piles, encara som a temps de fer història.

Deixem-nos, per tant, de Cristianos Ronaldos, Lampards, i de qualsevol cosa que no tingui a veure amb els 8 rivals dels propers 3o dies. Adéu a l'autocomplaença, a passejar la Copa d'Europa, i als pedra-paper-estisora.

És l'hora de la màxima concentració. De la màxima tensió. De la preparació. De la humilitat i la pressió al contrari que ens va fer campions. Dels ulls de tigre. l'actitut.

S'ha acabat lo de deixar el carnet a un familiar. Ara, tots al Camp Nou. Des d'aquest diumenge. Perquè aquest diumenge ha de tornar el Barça. Un contundent 4-0 al Racing seria una bona manera de començar. I no llençar les campanes al vol dilluns, una bona manera de continuar.

Ha arribat l'hora. Que torni el Rock'n'roll.

dimecres, de febrer 07, 2007

El codi


A que juguen els grans? S'estaran jugant els títols a una altra cosa?

Cliqueu sobre la foto per veure-la ampliada: un secret inimaginable se us revel·larà...
Fotomuntatge: El Patidor culé, evidentment avorrit.

dilluns, de febrer 05, 2007

Històries personals: El Métode i el rastes.


Sempre, des de ben petit, he admirat a Larsson... des d'aquell mundial de USA on Suècia va arribar a semifinals donant la sorpresa... des de que mirava aquells resums de futbol internacional i apareixia un tio amb rastes marcant gols jornada rere jornada... des de que tinc ús de raó futbolística.De viatge per Escòcia, no podia marxar sense visitar l'estadi que tantes vegades havia vist per televisió i de sobte el vaig veure! Era Larsson! El tio de les rastes! Sortia d'entrenar i un munt d'aficionats el buscaven, entre ells jo, amb la meva samarreta del centenari... ell la va mirar i em va dir: "great club"...Qui m'havia de dir que el de les rastes, anys després no només jugaria al Barça, si no que a més a més resultaria essencial per al triomf dels culés a Paris...Larsson ha estat, és i serà gran.

Signat: El Mètode Goljohnsen.



Nota d'El Patidor Culé: Envieu-me les vostres fotos i les vostres històries personals per mail a slarripa@yahoo.es, com ha fet El Mètode Goljohnsen, i les veureu publicades a aquest blog. Entre tots, el·laborarem l'Àlbum del Patidor Culé.

diumenge, de febrer 04, 2007

Qui no es consola...



Empat a zero al Reyno de Navarra.El Barça segueix líder, i suposo que hauria d'estar molt content. Però la veritat és que no ho estic.

Per molt que es digui que Pamplona és un feu dífícil, i per molt que hi faltessin jugadors com Ronaldinho o Messi, per a mí El Sadar és un camp on el Barça sempre hauria de guanyar, i més si la victòria et dona l'oportunitat de destacar-te com a líder en solitari i allunyar-te dels teus rivals.

Però no ha pogut ser. El Barça no ha sabut guanyar en un partit del que no he entès ni l'alineació ni els canvis de Rikjaard:

1. Quan l'altra dia deia que potser Rikjaard havia d'enviar algun jugador a la banqueta, no em referia a Iniesta precissament.

2. No he entès que juguessim amb dos laterals defensius davant un equip que juga sense extrems. Gio i Belleti (ambdòs a la banqueta) haurien complert perfectament les poques tasques defensives que han tingut Oleguer i Zambrotta, i haurien donat una profunditat ofensiva que hem trobat a faltar. Zambrotta em sembla un bon lateral, però segueix sense demostrar-me que és, com s'ha dit, el millor del món. Fins i tot tinc dubtes si és el millor del Barça.

3. No he entès ni l'alineació d'Ezquerro en detriment de Gudjohnsen, ni el canvi de Saviola per Iniesta, que ha fet que juguessim els vint minuts claus de la segona part (del 64 al 84) amb Ezquerro en punta, i Saviola, Gudjohnsen i Eto'o a la banqueta. Avui podia haver sigut el dia ideal per a provar la parella Saviola-Guddy en punta, o provar a Guddy de mitjapunta (la posició que, diuen, és la seva) amb l'absència de Ronaldinho...però Rikjaard ha preferit tornar a donar minuts a Ezquerro perquè reconfirmès la seva inoperància, en detriment d'un Guddjohnsen que avui ha estat postergat a la situació de quart davanter del planter, just en un camp on la seva embergadura podia haver estat útil. El mateix tècnic que el va portar ha manifestat el què confia en ell. Crec que avui, definitivament, Rikjaard ha matat a Gudjohnsen. (I no me n'alegro).
4. Per últim, posats a treure a Eto'o (arriscadíssim, tal i com estaven tant el partit com la gespa), era Deco l'home a substituir?
Amb tot això, m'estic plantejant no tornar-li a demanar a Rikjaard que reflexioni i mogui jugadors. Potser és millor que posi als de sempre i com sempre... i que sigui el que Déu vulgui.

En fí...A pesar de tot, el Barça segueix líder. Però ho és, una setmana més, no gràcies a les seves victòries, sinó a les ensopegades dels seus rivals: un Sevilla i un Real Madrid que s'han convertit en els nostres millors aliats. El Sevilla, perquè es mareja cada cop que pot ser líder, i el Madrid...del Madrid parlarem un altre dia...No vull esperar, però, per donar les gràcies a un Capello que va pronosticar tres derrotes madridistes a la lliga, i ja ens ha regalat més del doble del que va prometre. Hauriem de fer-li un bon regal*.

Em deixa, però, un sabor agredolç saber que som líders gràcies a les errades rivals més que a les victòries pròpies, i que les nostres alegries ens les donin els rivals més que el nostre propi equip.

Em consolen dues idees. Primer: la tornada d'Eto'o (que lent treient-se el xandal, Déu meu!) , i la pròxima reaparició de Ronaldinho i Messi. Dos: si som líders a pesar de només haver guanyat dos dels darrers nous partits, que passarà quan guanyem tres partits seguits?

Qui no es consola és perquè no vol.
-
* Tot i que deixo al texte la frase que inicialment he escrit referent a Capello, "hauriem de fer-li un bon regal", en realitat penso que fa setmanes que li estem fent regals, perquè si el Barça hagués fet bé els deures, ara estariem a 15 punts del Madrid, i Capello ja fa temps que hauria estat destituit.
Foto: Marca.com