divendres, de desembre 08, 2006

El penúltim debat de l'afició

La història del Barça està plena de debats sobre determinats jugadors. ¿qui no recorda les controvèrsies generades per jugadors com Clares, Rexach, Carrasco, Amor, Julio Salinas, Vitor Baia, Van Bommel...? Tots eren bons jugadors que, en canvi suscitaven intensos debats a la grada. Bons jugadors que, per uns barceonistes eren uns totxos i per a altres barcelonistes uns fenòmens.

En els últims anys el Barça no ha estat aliè a aquests debats. A la grada del Camp Nou cada diumenge hi ha debats sobre jugadors com Saviola, Valdés, Motta o Belletti. Tothom entèn que són bons jugadors, però part de la grada, acostumada a veure al Camp Nou als millors jugadors del món de la seva posició (Romario, Maradona, Schuster, Ronaldo...) exigeix que fins i tot els suplents siguin cracks de talla mundial i reconegut prestigi capaços de ser titulars en qualsevol moment. Com Thuram, per exemple, a qui tothom beneeix no pel que ha fet al Barça sinó pel que va demostrar que era capaç de fer abans d'arribar al Barça.

El darrer jugador que ha estat i és motiu de debat és Eidur Guddjohnsen. I els comentaris que suscita aquest blog n'és el millor exemple.

És cert que no ha gaudit, des del principi, del suport del què va gaudir Larsson. El públic i els mitjans de comunicació van percebre com a un bon fitxatge portar, a cost zero, a un jugador que, com Larsson, havia fet història a la selecció sueca, al Celtic de Glasgow. Un jugador al que la gent havia vist a Mundials i Eurocopes, i que havia demostrat ser un autèntic golejador. A Guddjohnsen, en canvi, la majoria de la gent no el coneixia. Jo tampoc el coneixia massa, sincerament. Senzillament perquè mai havia destacat massa a nivell internacional. Només sabiem que havia jugat, de mitjapunta, al Bolton, i sis anys al Chelsea. I que el Chelsea havia accedit a traspassar-lo al Barça, un rival en la Champions. I vam pensar que si el Chelsea se'l treia de sobre per algo seria, no? Potser perquè un equip que té puntes com Sevchenko i Drogba no hi cap un Gudjohnsen.

En aquest contexte, a la majoria de la gent, i a mí inclòs, li va semblar exagerat pagar 15 milions d'euros per Gudjohnsen. I més tenint a casa jugadors com Saviola, que ha acreditat capacitat golejadora. Ara, tot i els gols que ja ha marcat Guddy de blaugrana, segueixo pensant que el seu preu va ser exagerat ¿Algú creu que si el Barça el volgués traspassar ara recuperaria els 15 milions d'euros? ¿algú creu que l'Inter de Milà, el Milan o el Bayern de Munich ens pagarien 15 milions d'euros per Gudjohnsen?

Vaig dir, i mantinc, que entre els diferents noms que van sonar a l'estiu per substituir Larsson, Gugjohnsen era el que menys m'agradava. Posats a buscar un golejador, i no un mitja punta, hauria preferit Forlán, Klose, Van Nistelrooy ...jugadors que, com Larsson, sí porten anys destacant a nivell mundial i acreditant-se com a grans golejadors. Qualsevol d'ells, amb el sistema ofensiu que té el Barça i la quantitat d'ocasions que crea per partit, s'estaria forrant a marcar gols. Amb la constància amb què està jugant i els minuts que gaudeix Guddjohnsen, com a mínim portarien els mateixos gols que l'islandés.

Va començar la lliga i, tot i el gol de Guddy a Vigo, es va començar a dubtar d'ell. I el primer que ho va fer, ho vull recordar, va ser Rikjaard. En el partit contra el Valencia al CampNou, quan la cosa es va posar seriosa i necessitavem un punta per a marcar un gol en pocs minuts, va preferir treure de la banqueta a Saviola abans que a Guddy. En els següents partits, Saviola (un jugador amb el què el cos tècnic no hi comptava a principi de temporada) va gaudir de tantes o més oportunitats que l'islandés pel que van pagar 15 milions d'euros. Tots els mitjans de comunicació (no només aquest blog) demanaven que jugués Saviola, i el Camp Nou (no aquest blog) li regalava a l'argentí les ovacions que li negava a l'islandés.

Després de la derrota al Bernabeu, no vaig ser aquest blog qui va criticar les errades de Gudjohnsen. Va ser el propi vestidor. Recordeu aquelles declaracions d'Eto'o a la Gazzetta dello Sport?

Després del gol de Guddy al Chelsea vaig criticar que un periodista (Joaquim María Puyal) batejés a Guddjohnsen com "Goljohnsen". La crítica va ser al periodista, no al jugador. Em semblava, i em segueix semblant, que encara havia fet massa pocs gols com per a batejar-lo com a "Goljohnsen", i que les ganes estaven podent a la realitat. I vaig advertir, i segueixo advertint, que podia ser contraproduent anomenar-lo "Goljohnsen". El que aleshores i avui és un el·logi, podia convertir-se en un adjectiu de mofa, de ridiculització, el dia que falli dos gols.

Quan Saviola es va lesionar (Guddy seguia intacte), tots els mitjans de comunicació (no aquest blog) es van alarmar, i van començar a fer campanya per fitxar reforços. Van començar a parlar de possibles fitxatges, van filtrar notícies, van fer enquestes, articles d'opinió demanant fitxar un nou 9...Fins i tot es van fer campanyes pel possible retorn de Larsson!!! ¿Qui va demostrar aleshores desconfiança respecte Guddy? Tots els mitjans que ara, a la que el Barça ha començat a carburar, diuen que Guddjohnsen és un golejador fantàstic i que els crítics han de demanar perdó...

En els últims partits, la veritat és que el rendiment de Guddjohnsen ha millorat. No només marca gols, sinó que pressiona com no pressionava a principi de temporada, i demostra una major entessa amb els companys. Els seus evidents progressos amb el castellà segur que l'estan ajudant. Com, les lesions d'Etoo i Saviola, que li han permet gaudir dels minuts que molts no han gaudit mai. Ni tant sols el seu predecessor Larsson.

Tot i així, dos dies abans d'enfrentar-nos al Werder Bremen, des d'Alemanya s'assegurava que el Barça ha arribat a un pre-acord amb Klose de cara a l'any vinent. Des del club ningú ho ha desmentit, i periodistes amb bones fonts, com Paco Aguilar, asseguren que la cosa és seriossa. ¿És que, tot i l'evolució de Guddjohnsen, el cos tècnic ha arribat a la conclusió que ha de tornar a fitxar un altre 9 de cara a l'any vinent? ¿No serà per substituir a Eto'o, oi?

A pesar dels canvis d'opinió de molts mitjans i de molts periodistes, jo he intentat no passar d'un extrem a l'altre. Ni pensava abans que Guddy és un totxo, ni penso ara que és un fenòmen. Pensava abans, i penso ara, que és un bon jugador. Un bon jugador per a un bon equip. Però pensava abans, i penso ara, que tot i no ser un totxo, i ser un bon jugador, no és el punta que necessita un equip campió com el Barça. Ni tant sols el bon punta suplent que necessita. Preferiria que Eto'o tingués com a suplent a Kanouté, a Forlán, a Klose, o a Van Nistelrooy...

Penso que quan es recuperin Eto'o i Saviola tornarem a la situació de fa dos mesos: Guddy tornarà a jugar poquets minuts. Perquè per les seves característiques de joc, revoluciona més l'equip un Saviola surtint al minut 70 que Guddjohnsen. Penso que, pel seu joc, Guddjohnsen necessita ser titular per rendir. Creure's la confiança del tècnic. I necessita temps per entrar en joc. Crec que, com a punta suplent no aporta tant en pocs minuts com aportava Larsson o aporta Saviola. No és tant capaç de canviar el signe d'un partit en pocs minuts com ho pot ser Saviola.

Dit això, també diré (comja he dit) que mentre Gudjohnsen vesteixi la samarreta del Barça (que no sé si serà gaire temps) li desitjo tota la sort del món, i m'alegraré per tots i cadascun dels seus gols. Tant de bó acabi triomfant al Barça, cosa que tampoc m'estranyaria. El Barça és un equip tant ofensiu i crea tantes ocasions de gol que, amb assistents com Ronaldinho, Messi, Giuly, Deco, Iniesta, Xavi o Eto'o, un bon davanter pot arribar a semblar un excel·lentíssim davanter, i acabar triomfant al Barça. Per això tots els davanters centre del món, que ho saben, s'ofereixen per jugar al Barça.

13 comentaris:

Anònim ha dit...

Bien dicho patidor. Lo que tiene mérito no es meter goles jugando en el Barça, sinó ser Balón de Oro jugando en el Villarreal. Si Forlan jugara en el Barça llevaría el doble d goles que gudjonsen.

Sergi Larripa ha dit...

Forlan no fue Balon de Oro, sino Bota de Oro, pero creo que te hemos entendido.

Anònim ha dit...

Doncs això!

Ja ho has dit tot, patidor

Anònim ha dit...

Quina mania teniu els fanàtics del futbol en qüestionar-ho tot. Sóc culé, però no fanàtic culé. No pateixo mai, per que per sort o per desgràcia el barça no em dona de menjar. Tot i això, puc tenir una opinió bastant formada de l'estat del club i sobretot del primer equip de futbol. Està clar que en aquest equip, qui mana és el soci però penso que qui més mana és el més que conegut entorn.
El cas Ronaldinho, qüestionat al començament de temporada i salvat per un sol golet de mitja xilena. El cas saviola, condemnat a la banqueta inclòs abans de la seva lesió, només l'enton sap si un golet de mitja xilena encara que sigui davant del gimnàtic li podrà donar més minuts de joc un cop recuperat.
No entenc per que només es parla dels golejadors? Al Madrid, en raul, va estar una bona temporada sense fer gols. Passa a tots els equips.
Per que no es parla d'en Motta, un mig-centre que cada cop fot les coses pitjors, deixant anar la cama constantment. Per que no es parla de Giuly, del seu bestial partit front el Werder Bremen? Ah!! es que com va fallar dos gols..... millor no parlar-ne.
Haviam si vosaltres els patidors deixeu de patir tant, i us poseu a veure les coses des d'un punt de vista més pràctic.
Si voleu us puc donar la meva opinió d'alguns jugadors del primer equip. Haviam que en penseu:
Valdés: Si, Perillós en les sortides. No és el millor porter del món, tot i jugar al barça. Va tenir uns partits dolentets, i ràpidament va quedar qüestionat, llavors per que segueix?
Puyol: El millor. Sense comentaris.
Zambrotta: Descolocat, encara pensa en italià. fitxat apresuradament i sense motiu, a l'igual que en thuram. Que ha pssat amb l'oleguer. (a la banqueta i perdent forma, a l'igual que Giuly).
Motta: sens ecomentaris, un petardo
Xavi i Iniesta: Un en decadència ( i no és per la lesió)i l'altre en progressió ascendent, tot i que no ho semblava.
Ronaldinho: Un crack. No el qüestionem més siusplau.
Guddjonsen: Cumplidor. Algú demanava més? S'ha de recordar que era el suplent d'ETTO... i es barallava amb Saviola per jugar. Que més volem?
Entre d'altres desgraciadets... (
Resumint:
Deixeu de criticar a aquells que no s'ho mereixen (Ronaldinho, Guddjonsen, valdés, Giuly, Etto) i foteu al carrer a jugadors com Motta, Edmilson (la patata), Beletti o Guerrero.

Apa, he dit.

Anònim ha dit...

És que hem fitxat a Julen Guerrero?

Anònim ha dit...

TOTALMENT DACORD

*
Totalment dacord amb el patidor.
La única causa que defenso és la de NO criticar gratuïtament i sense sentit.

Guddy no és un davanter centre nat, provablement no era la millor opció com a recanvi d'Eto'o però ara ja està fet i pel bé dels culers li desitjo el millor.

El que no es pot fer és criticar per criticar. Deixem-li temps a l'islandès... segur que no defraudarà a ningú.

GUDDY GOAL!

Anònim ha dit...

Carai, Método! Dissabte a les 2,38 de la matinada dius que estàs totalment d'acord amb el patidor... Que et passa? hem begut, oi?

Anònim ha dit...

Domingo por la mañana y sereno

Todas las opiniones, menos las enfermizas, tienen sentido. Bon dia Patidora.

Apunto el enésimo más uno debate que se nos viene encima.
People dixit: "Xavi esta acabado"
Muchos de los que ahora le critican son los mismos que no soportaron que acabase substituyendo a Guardiola y habian gritado a los cuatro vientos que no era jugador para el Barça. Lo ha sido y creo que volverá a triunfar.
Personalmente me gusta más el juego de Iniesta, es más brillante, más vertical y más imaginativo, pero Xavi ha sido un referente en el medio del campo del Barça y de la selección (aunque eso tampoco es una gran referencia). A ambos les falta gol, si lo tuviesen ser serían dos fenómenos de Balón de Oro (y si marcaban muchos hasta de Bota de Oro, jeje)

@Tranquilo
El que el Barça no nos dé de comer no es motivo para no sufrir un poquito cuando las cosas van "tiempos Gaspart". El Madrid tampoco me da de comer y sufro cuando gana. Eso si, muy tranquilo.
¡Vuelve Florentino!

Anònim ha dit...

Hola Pat:

Només dir-te que l'era Gaspart va ser el detonant per que deixes de patir. Quina vergonya. I el soci a sobre el va votar!!!. El malalt culé sempre patint..., ai!! que ara em fa malt aquí, ai que ara em fa mal allà.... Ai que juguem contra el madrid, ai que juguem contra el chelsea... ai les lesions.... Sempre el soci culé ha anat de victima, o no?. Entenc que es pateixi, però el patiment recordeu-ho bé, porta a pendre males decisions. Ex: Era Gaspart.

Anònim ha dit...

La verdad es que eso de decir que si Forlan fuera al Barça marcaría más goles que con el Villarreal me hace sonreir. Recordais aquel pichichi de la Liga con el Racing? Sí, estoy hablando del inefable Salva Ballesta. Al año siguiente fichó por el Atlético de Madrid y su rendimiento fue patético. Por no hablar de otro pichichi con el Alavés, Javi Navarro. El tío firmó con el mismisimo Milan y se comió los mocos. No se puede hablar así.

Gudjohnsen si que lo conocíamos todos. Nos marcó hace tres años en el partido de Stamford Bridge que acabó 4-2 y nos finiquitó. Por entonces era titular en el Chelsea. Un respeto para el islandés. Esto me hace recordar cuando se contrató a Deco y muchos culés dijeron que el Barça ya tenía a Xavi y que no podían jugar juntos. Que Deco no era para el Barça porque era lento e individualista. Ahí están los resultados.

En cuanto a que Saviola puede revolucionar un partido podría ser pero la verdad, no veo al argentino haciendo de Boya recogiendo de cabeza los desplazamientos largos de Edmilson o Márquez. Porque es así cómo juega el Barça cuando las cosas van mal. Desde los tiempos de Cruyff. Eso sí, el chavalito cae muy bien al culé y almenos hace creer en la victoria. Pero francamente, qué hemos ganado con Saviola. Un delantero que sólo marca 20 goles por temporada jugando de titular y contando todas las competiciones no es para el Barça. El chico está sobrevalorado, como el contrato que cobra.

En fin, por no hablar que es mejor Van Niestelrooy. Este hombre ya lo ha dicho todo en el futbol. Lleva sólo ocho goles (cuatro de ellos marcados en un sólo partido. Es la vieja táctica de Kluivert: no hago nada en un mes y en un partido te marco tres para maquillar mis números). Sólo Klose me haría dudar. Es un gran delantero y contrastado. Pero un poco mayor ya.

Anònim ha dit...

GUDDY MAGNO

*
Sent ja dimarts, i més seré que dissabte a la nit... matitzaré una mica les meves paraules...

Estic totalment dacord amb el patidor en 2 coses:

*Guddy no és un davanter centre nat.

*Guddy provablement no era la millor opció per ser el suplent d'Eto'o.

I punt. Qui realment aporta coses interessants és l'amic "ciutadà", amb qui sí estic total i absolutament dacord.

Anònim ha dit...

Método Goljohnsen: no tienes criterio. Cambias más de parecer que el hombre del tiempo.

Anònim ha dit...

*
Querido lector,

Deberías volver a leer los posts anteriores (a veces va bien volver a leer para entender las cosas) y verias que simplemente reitero lo mismo que puse anteriormente pero con un pequeño matiz.

Sigue leyendo querido lector.