dimecres, de desembre 06, 2006

Eyes of tiger

Per als que pensem que es juga com s'entrena, i com s'escalfa, el partit d'ahir va ser tot un exemple. No sé si es va poder captar per la televisió, però ahir, al camp, vaig veure per primer cop a la meva vida com el Barça s'escalfava al ritme de la música de "Eyes of tiger" (Ulls de tigre), la cèlebre cançò de la banda sonora de la pel·lícula "Rocky".

Faltaven trenta minuts per començar el partit, i mentre la grada s'anava omplint paulatinament, els jugadors seguien disciplinadament les ordres del preparador físic. Va ser un escalfament seriòs, amb tots els jugadors agrupats fent els exercicis que ordenava , Paco Seirul·lo: estiraments, trote, curses llargues, canvis de ritme, sprints...per un moment fins i tot vaig patir que es cansesin abans de començar. Però no. A diferència dels prolegòmens d'altres partits, a l'escalfament va haver poca pilota, poques salutacions a la grada, poques fotos, i molta concentració. Tensió. Els tres darrers minuts de l'escalfament, a pocs minuts ja de l'hora de la veritat, els jugadors van concloure la preparació al ritme d'"Eyes of tiger": tot un alegat a la concentració que els recordava, ens recordava a tots, el dur combat que estava a punt de començar. Un combat per KO: o guanyavem, o ens anavem "a la rue".

Davant teniem un duríssim rival. El Werder Bremen. Líder de la Bundesliga alemanya. Un equip jove amb més noms de futur que de passat, darrerament ha guanyat equips com el Bayern de Munich o el Chelsea. Poca broma. Un equip, a més, amb una proposta futbolística atractiva, amb vocació plenament ofensiva, i liderat per un home, Diego, cridat a jugar a un dels grans del futbol europeu.

El Barça només tenia una opció per passar a vuitens de final. Guanyar. I per guanyar al WB era imprescindible que el Barça es vestís amb el seu millor traje. No podia ser el que va empatar a casa amb el Valencia o el Chelsea, sinó el que l'any passat va derrotar el Benfica o el Milan. Per seguir viu a Europa, el Barça havia de tornar a ser el campió d'Europa.

I ho va ser. El Barça va donar la talla. Tot el que havia de confluir perquè s'aconseguís la victòria va confluir. 1) Estadi plé amb un públic sorollós, animós amb l'equip i intimidador amb el rival. 2) Un onze inicial coherent, amb bon equilibri entre la màgia ofensiva i el rigor defensiu. 3) Uns jugadors hiperconcentrats, que van saltar al camp amb "ulls de tigre", demostrant al rival "qui manava" ahir (la primera puntada del partit la va fer Deco als 14 segons). 4) Joc ràpid des del primer minut, amb canvis de joc, passades diagonals i intercanvi constant de posicions, que va desarbolar la fèrria defensa alemanya els primers minuts. 5) Encert de cara al gol al primer temps. 6) Saber administrar la victòria a la segona part. 7) Un àrbitre que arbitrés sense que ningú se n'adonés.

Tot va sortir casi perfecte. El Barça va guanyar el partit en 20 minuts, i el va no perdre en 70.
Amb un inspiradíssim Ronaldinho que mai falla (hauria de ser al Barça de per vida), al minut 20 ja haviem guanyat el partit. 2-0 gràcies a un magistral llençament de falta del gaucho, i a una rematada de Guddjohnsen que només va haver d'empentar la pilota després d'una magnífica passada de Ronaldinho a Giuly, que va fer un no menys magnífic control i centrada a l'islandés.

Minut 20. 2-0, i 70 minuts per endavant. El partit estava guanyat i, aleshores, només es tractava de no perdre'l. Com va dir Valdano "el futbol és un estat d'anim", i als 20 minuts de partit el Barça estava com un avió mentre el WB estava absolutament desorientat. Al primer temps podien haver arribat més gols, i només la falta d'encert va impedir arribar al descans amb una golejada. Fins i tot Guddjohnsen es va regalar una jugada increïble al més pur estil Julio Salinas que va acabar al pal (Julito va fer una molt semblant a la final de Wembley), que hauria estat el gol de la seva vida.

Al segon temps va començar un altre partit. El Barça amb 2-0 al marcador havia d'administrar l'avantatge i prendre precaucions davant un WB que havia de sortir a morir matant. Em va semblar molt intel·ligent que el Barça intentés matar el partit, i que els jugadors intentessin guanyar temps a l'hora de posar la pilota en joc o a l'hora de fer els canvis. No era el dia d'intentar fer una golejada. Era el dia d'administrar el 2-0. Així, el Barça va cedir la iniciativa al WB, reforçant la seva defensa i mirant de sorprendre a la contra. A més, Rikjaard sabia que el WB podia tenir més problemes fent un atac estàtic que si tenia espais per sorprendre a la contra.

Va ser un altre Barça, però un Barça igualment solvent. Ja estem farts de pagar amb l'el·liminació la falta de maduressa. L'últim partit europeu que el Barça va perdre al Camp Nou va ser per culpa d'un gol que la Juve ens va fer a la contra als últims minuts. I és massa recent la decepció que ens va causar el gol de Chelsea al descompte per no saber "matar el partit", per no saber administrar una avantatge que amb la que avui seriem primers de grup.

L'únic que em va preocupar és que una cosa és mirar d'administrar l'avantatge i cedir la posessió al WB, i una altra cosa acabar cedint tant terreny. El WB va acabar amb un 56% de possessió de la pilota i fent 21 xuts a porta. ¿Algú recorda que, al Camp Nou, el Barça no tingui més possessió que el rival? ¿O que el rival ens faci 21 xuts a porta? Aquest, penso, és el punt a millorar. Dedicar-se a administrar l'avantatge em sembla intel·ligent. Cedir tant terreny a rival em sembla perillós. Si el WB hagués tingut la sort de marcar un sol golet (va fer mèrits per aconseguir-ho), les hauriem passat putes al final del partit.

Al final, però, el que compta és el resultat. I el resultat és que el Barça va guanyar, i estarà als vuitens de final. Als proper article parlaré del camí que li espera al Barça per arribar a Atenes. Un camí en el que sempre haurem de jugar el partit d'anada al Camp Nou. Per això, d'entrada, tinc clara una cosa: per arribar lluny haurem de jugar com ahir. Marcar dos golets i saber administrar la victòria, evitant que el contrari marqui. I sobretot, jugar sempre amb la mateixa actitut. Amb ulls de tigre.

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Un encostipat sever m’ha tingut amb les forces massa apagades com per estructurar els meus pensaments i, menys, escriure’ls. De fet, el somni em va acompanyar durant tota la segona part del Barça-Levante perdent-me el golàs de Deco. En somnis, el meu amic Gud tampoc va marcar.

Però anem al partit que ens ocupa. Per fer-ho fàcil he escollit relatar-ho segons les actuacions d’en Guddy, va bé, oi?

Minut 3: primera ocasió del Barça, primera ocasió d’en Guddy. I, ai tu quina cosa! No li arriba el peu a la pilota. Ocasió fallada.

Minut 17: segon gol del Barça (del primer gol, sobren els comentaris...) Un cop més, el gol em dóna la raó: bona jugada de Giuly que li passa la pilota al peu. I, com s’espera d’un davanter del Barça, sol davant la porteria, la fica.

Minut 31: ocasió fallada

Minut 34: el noi, ara sí, m’ha fet disfrutar. Una jugada amb 4 regats que acaba amb un pal. Pels que estaveu al camp... voleu saber què ha dit el comentarista d’Antena 3 TV? “Creo que hemos visto la jugada de su vida!” referint-se a la de Gud, és clar. I aquesta frase pot significar dues coses: que no estem acostumats a veure-la i/o que segurament no cal que esperem de veure’n de semblants.

La segona part, ja sabeu, ha començat i ha seguit força nefasta.

Minut 48: En Guddy ha “despejat” de sota la porteria una falta del Werder Bremen.

Minut 56: un passi de Ronaldinho excel·lent. I l’amic sol davant la porteria no ha sabut sentenciar. L’expressió d’Eto’o ha estat tremenda. Les mans al cap i un gest d’aquells que ho diu tot.

Minut 64: també davant de porteria però aquest cop l’islandès no ha pogut fer massa cosa davant la sortida embraonada del porter.

I Minut 80: Ronaldinho que córre... Giuly i Gudjohnsen davant i... què fa el guaperes rosset? Desmarcar-se d’un fantasma? Se’n va en sentit contrari deixant tota la responsabilitat al brasiler i, sobretot, al francés. Altres diran que s’ha apartat per facilitar una bona jugada. Jo no ho veig així.

TOTAL:Gudjohnsen córrer, sí. Gudjohnsen pressiona, sí. Gudjohnsen combina el ser el xupa-gols de l’equip amb la feina a la banda i al centre del camp, sí. Gudjohnsen sap fer gol quan té un bon passi, sí. I Gudjohnsen sap provocar alguna falta perillosa, sí.

Però d’aquí a crear ja un ídol –com a mi em sembla que vol fer el locutor de ràdio català quan li col·loca el prefixe gol (allò que ja us vaig dir que em fa tanta ràbia)- hi ha un abisme. Almenys avui per avui.

I per últim, algú li hauria de dir al nostre amic comú que deixi de mastegar xiclet quan juga a futbol. Algun dia es pot ennuagar i això si que ens faria pupa, oi?

Anònim ha dit...

El problema del segon temps va ser la frgilitat del centre del camp. Va recular massa, i no va estar encertat com en altres ocasions. Deco va perdre ahir 10 pilotes, i Ronaldinho unes altres 10. I Motta va fer faltes fins que li van treure la targeta que el va condicionar. Vam tenir sort que la defensa va estar forta, tot i que el Werder va estar a punt de marcar en més d'una ocasió. I si ho arriba a fer les hauriem pasat putas com diu el patidor.

Anònim ha dit...

El Weder Bremen no era tan fiero como lo pintaba la prensa. Y ganarlo por 2-0 tampoco es como para lanzar las campanas al vuelo. Al Barça lo vi bien, pero solo los 20 primeros minutos.

Anònim ha dit...

GUDJOHNSEN COLOSAL

*
Era un bon moment perquè els detractors de Gudjohnsen amaguèssin el cap sota l'ala (per dir-ho d'una manera suau) o senzillament demanèssin disculpes per els comentaris desafortunats sobre aquest.

Un jugador que provablement ni coneixien quan jugava al Bolton o al Chelsea i que ara, pel fet de ser blaugrana, ja s'atreveixen a jutjar, criticar i difamar sense cap tipus de criteri... era un bon moment... però no ha estat així.

Començant pel patidor, que cita textualment davant del primer gol: "rematada de Gudjohnsen que NOMÉS va haver d'empentar la pilota"... ni això li podem reconèixer? quantes vegades em sentit allò de "espiritu goleador, cazagoles, sabe estar en el lugar oportuno" amb una jugada del mateix estil que podrien firmar el pròpi Eto'o o Larsson? i el gol claríssim que falla Giuly després de la gran jugada de Guddy? NOMÉS havia d'empentar la pilota, no?

El patidor també compara la magistral jugada dins l'àrea d'Eidur davant del Werder amb l'entranyable i patòs Julio Salinas... (si mirem bé la repetició, es veu clarament que cap jugador rival toca la pilota, per tant, no hi ha cap rebot) què haguèssim dit si aquesta jugada l'haguès fet Ronaldinho? Hauriem llegit pàgines i pàgines i també algún blog del gran Gaúcho...

I acabant per la patidora... que ens deixa ben clar que potser té algun problema (més enllà del futbol) amb Gudjohnsen... les desqualificacions deixen de ser futbolísitques i passen a ser personals..."que deixi de mastegar xiclet quan juga a futbol o l'apelatiu de guaperes rosset"... potser no tenim prous arguments futbolístics?

I una pregunta, sempre fas cas als comentaristes d'Antena3? Manu Sánchez i companyia?

Anònim ha dit...

No entiendo al Método Goljohnsen, siempre defendiendo tan acérrimamente a Gudjohnsen. Es un buen jugador, pero no es un crac, método! Dónde tienes tu sentido de la estética? Con ese gusto que demuestras, espero que no te metas a pintor, artista o diseñador!!!

Sergi Larripa ha dit...

A "El Método Goljohnsen":

1) Jo no sóc un detractor de Gudjohnsen. Simplement he dit que, tot i semblar-me un bon jugador, no em sembla el millor punta per al Barça. Ni tant sols el millor punta suplent. Hi havia millors opcions de fitxatge, sobretot per 15 milions d'euros. Dit això, mentre porti la samarreta del Barça, que no sé si serà gaire temps, desitjo que faci quants més gols millor.
2) No he d'amagar el cap sota l'ala. No sóc un oportunista. Les crítiques més fortes que he fet sobre Guddy (si és que el que vaig dir es poden considerar crítiques fortes), les vaig fer el dia que va fer dos gols. Això és qualsevol cosa menys oportunisme.
3) Dir que Guddy "només" va haver d'empentar la pilota davant el WB no és una crítica. És una dada. Per mí, el més destacable d'aquell gol va ser la primera passada de Ronny, i l'excel.lent control i centrada de Giuly. Evientment Gudy estava on havia de ser, amb olfacte golejador, per rematar la pilota. Va fer molt bé el que havia de fer: rematar. Només faltaria que no sapigues fer allò pel que se'l paga.
4) Giuly en canvi no va saber fer una cosa tant senzilla com rematar bé a porta buida. Evident. Per això Giuly no juga de davanter centre. Per això, tot i tenir a Giuly a la plantilla, ens vam gastar 15 milions d'euros fitxant a algú que sapigués fer allò. Però no critico a Giuly per fallar aquell gol. A Giuly el que li demano és que obri espais, que sigui vertical, que aprofundeixi per la banda, que faci bones centrades de gol. És a dir, el que li demano és el que va fer dimarts. I ho va fer bé. A cadascú, lo seu.
5) No és cap crítica comparar a Guddjohnsen amb Salinas, al que tú anomenes "patós". En tot cas, comparant el currículum de l'un i de l'altre, hauria de ser Salinas l'ofès amb la comparació. Per cert, aquella jugada de Guddjohnsen va ser fantàstica, però ¿vaig ser jo l'únic sorprès que el gran Guddy la fes? Jo diria que no, que tothom es va sorprendre.
6) M'alegra i em motiva que hi hagi debat al blog. Però per deixar clara la meva postura respecte a Guddjohsen, tornaré a dedicar-li un post, el proper.

Anònim ha dit...

a "el usuario anónimo":

Primer de tot, no és gaire intel·ligent comparar el sentit de l'estètica amb temes purament futbolístics, ni crec que tingui res a veure... suposo que per aquest motiu deus signar com a usuari anònim...

Escribint coses d'aquest estil, espero que no sigis periodista...

Anònim ha dit...

frío, frío, Método...no vas bien orientado...

Anònim ha dit...

...por cierto...que tú quién eres? ¿Firmar como "El método Goljohnsen" no es ser tan anonimo como yo?

Anònim ha dit...

Mètode, no t'enfadis home! Que la salut se't ressentirà.

Rellegeix-te el meu article i veuràs que del jugador que ens ocupa també en vaig dir coses bones... I que pateixi perquè surt al camp mantegant xiclet és un símptoma de l'estima que li tinc com a persona i no una crítica...

L'article que ha escrit més endavant el patidor reflecteix molt -o tot- del que jo també penso. Així que ja està tot dit.

I si em permets un consell, de la mateixa manera que tu, com a gran defensor de Guddjhonsen esperes a cada partit que els detractors ens retractem, jo espero que de tan en quan tinguis una actitud una mica més crítica i objectiva envers aquest jugador. Ni todo el monte es orégano ni es oro todo lo que reluce.

Anònim ha dit...

La que se ha liaooooooooo

En mi opinión la culpa la tiene La Patidora y gente como ella. Alguien, en el caso de la patidora sabemos quien ha sido, le dijo que costaba 15 millones le vio fallar un gol y...
¡apa! leña al mono, un poco "copito" si que es. Jeje.

Yo creo que los análisis realizados lo van poniendo en su sitio, especialmente el especial dobre él de el Patidor. Pero creo que nadi podrá negar que estamos superando la baja de Eto'o con buena nota y alguna parte, dijo yo, le correspondera a Gud ¿no?

@Patidora
Lo del chiclet me temo yo que no era preocupación por su salud. Jaja.

Anònim ha dit...

A PAT

Llegas quemando mecha,eh???

1) No hace falta que nadie me diga que Gud costó 15 millones

2) Y si, me preocupa el tema goma de mascar y además soy sensible al tema (lo advierto en cualquier jugador) No entiendo tanto esparadrapo (se dice así?) en los anillos y me salen mascando chicle!

Hasta la próxima!