dimarts, de febrer 13, 2007

Autodestrucció


Desolat. Cabrejat. Desil·lusionat. Xafat. Decebut. Emprenyat....Ara mateix no sé quin és l'adjectiu que millor defineix el meu estat d'ànim. No me'n se avenir de l'allau de fets que s'han succeit les darreres hores. No he tingut temps de pair-ho com per fer una valoració objectiva, una anàlisi freda de la situació. No tinc les idees del tot ordenades. Com li està succeïnt a tots els actors de la comèdia, en mí també les emocions encara poden a les raons. Intento apuntar algunes de les idees que em venen al cap, sense saber del tot quines són vàlides i quines no.

Tinc la sensació que, avui, definitivament, alguna cosa s'ha trencat. Valdano va dir un dia que "un equip de futbol és com un collaret de perles en el què el més important és el fil. Si es trenca el fil, les perles es desparramen, i desapareix el collar". Tinc la sensació que avui, definitivament, s'ha trencat el fil. El fil: aquell element gairebé invisible que durant tres anys ha mantingudes unides totes les perles, que ha equilibrat forces, que ha unit diferents persones i egos en busca d'un objectiu comú. Avui, tinc la sensació que s'ha trencat el fil. Tant de bó m'equivoqui.

Tant de bó m'equivoqui, però penso que aquesta setmana, que era la de la reaparició d'Eto'o, passarà a la història com la de la despedida d'Eto'o. Que aquesta setmana, que era la de la reunificació de l'equip, passarà a la història com la de la seva disgregació.

Diuen els xinessos que l'amor és com un gerro: si es trenca, encara que intentis reunir les peces, sempre quedaran visibles les esquerdes. Tant de bó m'equivoqui, però penso que el què ha passat en les darreres hores, als darrers dos dies, és una fractura de la que mai es podran tancar les cicatrius.

Desprès de les terribles declaracions d'Eto'o, res no pot tornar a ser igual. "perdono pero no me olvido de nada", "mala persona", "yo sí que siempre he entrenado", "yo no soy quién ha metido a la prensa en el vestuario", "si yo hablo os enterareis",...

És impossible que les relacions de Samuel Eto'o amb Rikjaard i amb Ronaldinho tornin a ser les mateixes. Tant de bó m'equivoqui.

Fa temps que es diu que el vestidor estava trencat. No m'ho volia creure. Eto'o ho ha confirmat públicament. "Aquí el problema es que hay dos grupos: el grupo del presidente y el de otra persona", ha dit Eto'o. És a dir, el grup dels jugadors que va portar Sandro Rosell (Ronaldinho, Deco, Belleti, Edmilson...). Diuen que fa temps que aquest grup no suporta Eto'o. "Si me llamase Etoinho ya habría ganado una bota de oro", va dir Eto'o fa gairebé dos anys. Al Reyno de Navarra, Eto'o va substituir Deco, i Deco va marxar del camp per darrera de la porteria: ni tant sols va voler fer-li una encaixada de mans al seu substitut, com és habitual. Un Eto'o que feia mesos que treballava dur per reaparèixer lo abans possible.

Diuen que Eto'o és el preferit de Laporta. Que al vestidor l'acusen de ser el confident. El xivato.
El divorci es palpava. Avui ja és evident.

Sembla com si algú ho desitges. Dilluns Cruyff parlava de la fí d'un cicle. Jo, que porto un parell de mesos crític per l'actitut d'alguns jugadors, mai he arribat tant lluny. El propi Cruyff, l'assessor de Laporta, va ser qui, l'endemà de guanyar el Racing, i davant dels partits més claus de la temporada, va parlar de la fí d'un cicle, i de la necessitat de fer una renovació al vestidor la temporada que ve. En qui pensava? En vendre Ronaldinho, potser?

Hi havia necessitat de tot això? Què ha passat perquè es trenqués el fil? Què passarà amb Rikjaard? És la gota que ha vessat el got? Diuen que ara sí que ja té decidit el què farà a final de temporada. Una llàstima. Trobarem a faltar la seva mà esquerra, la seva educació, el seu "saboir fer" i moltes coses més. Una llàstima. Però és que ahir, quan més necessitava el recolzament de la directiva, quan necessitava que recolzessin la seva autoritat, amb qui es va reunir Laporta va ser amb Eto'o. Per desprès sortir a disculpar-lo públicament. Pobret Eto'o.

Diuen que ha estat Laporta i el seu entorn els que van pressionar Rikjaard perquè Eto'o, desprès del seu esforç en la recuperació, reapareixès lo abans possible, cosa que l'entrenador veia arriscada. El mateix entorn que critica el suposat mal estat de forma de Ronaldinho, a qui només Rikjaard defensa i demana públicament que el deixin en pau. Diuen que Rikjaard està fart de les pressions, de l'actitut d'un entorn presidencial amb el que cada cop marca més distàncies. El mateix entorn que dilluns parlava de fí de cicle, que demanava renovació de vestidor, traspassos...L'entorn que es reuneix amb Eto'o i no amb Rikjaard...

És que en les hores que han passat no hi ha hagut temps de fer una reunió entre totes les parts implicades? Perquè Laporta diu que "aquest és un problema estrictament de vestidor que ha de solucionar l'entrenador", passant-li a ell tota la patata calenta? Perquè aleshores ahir es va reunir amb Eto'o? On era avui el Director Esportiu Txiki Begiristain? Perquè no s'ha suspès l'acte d'avui de Samuel Eto'o? El criticarà Laporta com el president va criticar les declaracions d'Oleguer o li tornarà a treure importància? Perquè Cruyff no escriu articles sobre l'Ajax? (jo que he (o potser havia) sigut Cruyffista de tota la vida!!!) Titularà demà l'Sport "No hay caso Eto'o"?

És una llàstima. Tant de bó m'equivoqui, però l'any que ve Ronaldinho, Eto'o i Rikjaard no compartiran equip. Probablement nomès estarà a Can Barça un dels tres. I si he d'escollir, jo, sentint-ho moltíssim, tinc clar amb qui em quedo. Claríssim. Però perquè collons he d'escollir?!Qui ha trencat el fil?!!!

Com titula Martí Perarnau "fue bonito mientras duró". Però és la història de sempre. Autodestucció. La coneixem molt bé a Can Barça: Samitier, Kubala-Luis Suarez, Cruyff-Weisweiler, Maradona, Schuster, Cruyff, l'autodestrucció del Dream Team...l'autodestrucció. I em cago en la puta amb tanta autodestucció. El perdedor sempre és el mateix. El Barça.

Tant de bó m'equivoqui.
Foto: sport.es

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Una cosa està clara. L'Eto'o està cabrejadíssim. I tot i que penso que encara és un nen, i que altres vegades ja ha pegat d'inmaduresa, avui penso que s'ha cansat de callar, d'aguantar més d'una injustícia. No coneixem el què, però ningú actua així per que sí, i menys l'Eto'o.
Serà un nen, escupirà l'arbrit, voldrà marxar del camp quan l'insulten, però el que és innegable és la seva estima pel futbol i sobretot les ganes de fer gols, sigui on sigui.
Potser no és jugador que deixi tota la seva carrera en un sol equip, potser no es casa amb ningú, però això no l'ha de desmereixer.

A Can Barça, no estem acostumats a veure jugadors "mercenaris"?

Almenys ho diu la seva mirada. Està molt emprenyat. Quelcom li han fet perque hagi reaccionat d'aquesta manera. També tinc clar que rectificarà, i que en Ronaldinho i en Rijkaard l'ajudaran a fer-ho, almenys per salvar aquest any.

L'any que vé, serà una altre història. Penso que Eto'o seguirá, que en Ronaldinho també seguirá, que en Rijkaard, Edmilson, Beletti i Deco deixaran l'equip, i que hi hauran fitxatxes nous de renom.

Penso que la cosa està calenta. Que masses estrelles juntes amb ànsies de protagonisme no és bò. (Veure R.Madrid), penso que si que hi han dos grups. (Laporta-Rossell), però també penso que el grup que tindrà més punts a favor és el de Laporta. Ha blindat ronaldinho i li permet el que vol a l'Eto'o.

Així que Patidor. No pateixis. En una setmana tot solventat. Almenys per aquesta temporada. Les hòsties vindran després. Segur.

Anònim ha dit...

El orgullo es una forma de egoísmo.
David Herbert Lawrence

Que lástima querido Eto'o, que lástima que junto a todo lo bueno que representas con independencia de tus goles, no te hayas pensado a pensar que sencillamente solo eres una persona, una persona de raza negra, una persona que ha salido del más pobre de los mundos y que tiene la lucidez de decir. "Correré como un negro para vivir como un blanco", pero que le falta añadir a su esquema mental, como un blanco rico, inmensamente rico. Porque hay blancos que corren como negros y viven como blancos y/o negros pobres ¿Lo sabes no?

No puede ser inocente que colecciones coches, muchos coches, deportivos y caros, aunque te gusten mucho y los blancos y las periodistas blancas te rian las gracias, demasiada miseria en el mundo, en tu continente, en tu pais, aqui, para que lo hagas. Ya sé que también coleccionas buenas obras, no me impresionan.

Muchas veces te engañas a ti mismo, o no, no eres consciente de lo que el cosmos te ha dado. No has analizado bien cuando te llamán negro, no te ofenden ni a ti ni tu raza, de la misma forma que no ofenden ningún jugador blanco ni a su madre, cuando le gritan hijo de puta. Solo se ofenden a si mismos y solo pretenden insultar donde más duele. Contigo no se puede ser racista con los negros del Maresma quizás no podamos dejar de serlo en la sociedad que vivimos. Si que te llamen negro, e hijo de puta, o hijo de puta negro va incluido en el sueldo. No te confundas, no lo defiendo, únicamente digo que no eres el más insultado del mundo del fútbol ni estas representando a tu raza cuando te llaman negro. Solo representas a un tio con mucha pasta de otro equipo que accidentalmente tiene la piel negra y al que un pobre desgraciado infinitamente más infeliz que tu pretende insultar.

Eres muy bueno marcando goles, también eres capaz de fallar tantos y tan seguido que te impides tu solo conseguir títulos individuales que evidentemente no te merecistes. Quizás cuando dejes de marcar, o encajes una mala racha, o sencillamente creezcas como persona seas capaz de comprender que en el mundo hay otros seres humanos, otras prioridades, otros jugadores, otras mmaneras de ver y entender las cosas. Además eres tan joven y tienes tanto poder, que puede ser tu única disculpa.

Ahh me olvidaba, gracias por reivindicar que has ido a entrenar con tus compañeros aunque tuvieses golpes, muchas gracias eres un sacrificado de la vida. A los que van a trabajar en las condiciones que sean porque sino no comen los suyos les debe impresionar aún más que a mi.

Hay personas que les resulta más fácil conquistar la luna que abrir la puerta de su trabajo cada día. Pero la luna no puede descubrirse cada día y los hombres hemos de ir abriendo y cerrando las puertas de nuestras vidas cada día y tus puertas amigo de raza negra es entrenar, marcar goles y seguir las normas de un equipo y de un grupo como mínimo siendo respetuoso con las reglas internas de un mundo que te ha hecho un ser privilegiado. Tan privilegiado que puedes ser tan injusto como para saltarte esas reglas y reivindicar tu orgullo mal entendido y que no te pase nada, pero no te confundas, no es un orgullo ni de raza, ni de ser humano es solamente tu orgullo. El orgullo del señor Eto'o, negro de nacimiento y ya astronomicamente lejos de todo lo que significa el lugar donde nacistes.

Para estar enfadado con el mundo hay que tener razones para estarlo ¿Cuales son las tuyas?

Aqui a veces podemos hablar de alguien como un "pobre hombre rico" es triste tener que pensar en ti como un "pobre negro rico"

Anònim ha dit...

Bueno bueno bueno.......como està el ambiente........
Vamos a ver amigos...primero de todo, bienvenidos al club, no¿?Segundo, ya era raro que el club dijerán que fueran todos como una piña, que si los humos,...etc etc como una balsa de aceite, no! Yo creo que Eto'o de lo sincero que és se ha pasado de la raya....más bien debería haber aclarado todo el tema de su no aparición en el terreno de juego y sus diferencias con Roni y Rijkard.
Creo Patidor, que este momento estas algo derrotista y pesimista por no decir que parace que te hayas ahogado en un vaso de agua, por las declaraciones de eto'o.
Arriba hombre que no decaiga ese aire culé, pero os de decir de todo corazón que los trapos sucios se limpian o en el vestuario o en una reunión de estas de petit comité.
Bienvenidos al club.....y no me creo del todo que hayan dos bandos entre los jugadores, mejor dicho hay una parte que estan a favor del tio este que traja a ROni, Eto'o y otros a favor de Rijkard.....
Hasta pronto y ya veréis como en el próximo partido saldrán al terreno de juego com si nada de eso hubiese sucedido, lo llevan, es un club que ese aspecto muchos de los clubes deberian aprender de ellos, de cara a la galeria UNA PIÑA!!!!!!!!
Saludos

Anònim ha dit...

tios, estic tocat, no sé què dir... Una cosa és òbvia i és que l'eto'o la liat. I MOLT. Crec que li ha faltat maduresa i esquena ample per portar aquesta situació i ha explotat. Fins i tot no m'hagués semblat malament si fa una rajada del Rossell però del Rikjaard....em sembla molt fort quan l'ha defensat sempre.
Em fot moltíssim, m'encanta Eto'o, és un killer, és necessari, està sonat i ens ha fet campions. Està sonat i ens pot enviar a la merda.

Necessito, sí NECESSITO que surtin Rikjaard, Eto'o, i Ronnie abraçats i dient que els hi sua tot el que ha passat i que estan units i guanyarem el Liverpool, que per atra banda ja estan esmolant els ganivets...
I lo de Laporta comença a ser de república bananera.

Anònim ha dit...

Una setmana de glòria a prendre pel sac. Gràcies Eto'o. Els que diuen que Saviola és un pesetero poden avaluar quant diners costa el merdé en el qual ens ha ficat el negret. Perdem diners segur. Per cert, si dic la meitat de les coses que diu el pat em traieu del blog per racista, no?

Anònim ha dit...

Después de pensar mucho en el caso Eto'o, y no decir lo que pienso en caliente, poqrue sonaría muy mal y sería muy fuerte....y no me refiero a comentarios racistas, qe quede claro, voy a ser breve, poque esta persona ahora mismo no merece que malgaste mi tiempo en sus sandeces.
Eto'o dedeicate a jugar, y a meter goles, que para eso se te paga.Si el entrenador decide que no es el mejor momento para sali, debido a las circunstancias del partido, lo que tienes que hacer es callarte, y hacer "pinya" como dijo Ronaldiño, que por cierto estás aún bastante lejos de ser cómo él, jugando al futbol y como persona.
No toques las narices, y dedicate a jugar y no a hablar, poque de ésto último no sabes, y encima sin educación...Eto'o sólo te digo "zapatero a tus zapatos".
Y no pasa nada esto se arreglará, ràpido ya lo vereis...con un abrazo delante de las càmaras, que es lo que vende siempre!!!

Anònim ha dit...

Mucho más que los intereses es el orgullo quien nos divide.
Auguste Comte

Por alusiones. Niego cualquier atisvo de racismo en mi escrito. Cada vez que he referido y he citado la palabra negro es porque era pertinente ya que reflejaba algún episodio relacionado con actuaciones o declaraciones de Eto'o. Y creo que hay una prueba irrefrutable al final de mi escrito, en las dos frases que adjunto, en que la única conclusión posible es que lo único que puede motivar mis comentarios es la actuación de las personas, que aunque sean ricas de raza blanca o negra también pueden ser pobres de espíritu en ambos casos y con independencia del color de su piel.

Anònim ha dit...

Hi ha molts jugadors descerebrats. Hi ha molts periodistes que els hi riuen totes les gràcies. Hi ha uns salaris i privilegis tan desproporcionats que no permeten cap anàlisi seriosa. El senyor Pat Andrews cita que l'orgull és una forma d'egoisme. En aquest cas, l'enveja també és una forma d'egoisme. I,la veritat, què pot envejar un jove de 25 anys que du la vida de Samuel Eto'o ?. Potser una mica de cervell o algun amic que l'aconselli millor...

Anònim ha dit...

Haig d'estar totalment dacord amb la carta d'en Patt.

L'Eto'o ha pecat d'immaduresa, de prepotència, d'egoïsme i de falta de companyerisme. És veritat.

L'eto'o potser fa bones obres al seu país, per aprofitar els avantatges fiscals que això comporta i de pas, ser una mica més famós. Recordo com repartia bitllets de 500 euros entre les masses cameruneses.

L'Eto'o tansòls busca l'èxit personal. I fins ara ho ha conseguit. Fa gols, consegueix títols, guanya moltíssims diners i viu "feliç".

Però ara, no juga, no fa gols, no pot demostrar que és el millor i sobretot no pot ser el més famós.

En el meu primer article, parlava que segur que tenia un motiu. Segur que el tindrà. Però sigui quin sigui, ara des de la fredor de pensament, crec que no justifica la seva reacció.

Crec que el soci del Barça, pot també perdonar però d'oblidar res de res. Se li ha de fer saber que estem en contra d'aquestes declaracions, d'aquestes actuacions, i li hem de fer saber que si no està content on està ja pot marxar. Que ja buscarem un altre davanter.

Proposo que en el proper partit al camp nou cada cop que toqui la pilota sigui xiulat. Si ni Laporta, ni en Rijkaard, ni en Puyol, ni Xavi, ni en Roni són capaços de plantar-li cara, penso que el soci si ho ha de fer.

Hem d'ensenyar-li que tot i que la seva postura pot ser lògica, no pot justificar cap comportament com aquest. Que l'únic que provoca és divisió de vestuari i mala maró a la directa i equip tècnic.

Segueixo pensant, per últim, que hi haurà criba de jugadors a final de temporada. I que en Rijkaard, malauradament, ja ha decidit, gràcies en part a aquesta situació, la seva marxa del club.

Anònim ha dit...

Pat nega el que vulguis però surt massa vegades la paraula negre com per a ser casual. Jo també creo que Eto'o és negre. Per cert "atisbo" s'escriu amb b. Tranquil no deixaràs mai de sorprendre'm, una ocasió per a posar a pat a parir i vas i li dónes la raó.

Anònim ha dit...

Aceptamos pulpo como animal de compañia y atisvo con v como atisbo.
Dela Academia q.t.d.