dijous, de febrer 01, 2007

DAFO


El pitjor del partit d'avui no és la derrota per 0-1. Ni que hagin augmentat exponencialment les possibilitats de quedar eliminats a la Copa (competició que, pels rivals que queden, no podiem tenir més de cara). Entre d'altres coses perquè aquest Barça, a partit únic, en una nit de gala i amb tots els jugadors hipermotivats (Eto'o i Messi inclosos) és capaç de remuntar a la Romareda.
El problema no és aquest. És el missatge. El que el Saragossa ha donat a tots els equips amb els que ens hem d'enfrontar les properes setmanes: guanyar al Camp Nou, ara, és possible. Ja torna a ser possible.

És possible perquè el Barça, definitivament, ja no és el campió de l'any passat. Bé: és el campió perquè encara no n'hi han un de nou. Però ja no és aquell equip que, per la seva velocitat, pressíó, tensió i altíssim encert atemoria els rivals. No és l'equip que, fins i tot en les males nits, guanyava. Venir al Camp Nou, ara, ja no és un suplici.

El Barça era fa uns mesos com aquella bèstia a la que ningú gosava apropar-se. A la que es respectava i es temia. Era una bèstia famèlica, ràpida, forta i poderosa que et matava sense contemplacions a la petita errada que cometessis.

Però la bèstia ha anat donant senyals de feblessa els darrers mesos. I poc a poc tothom ha gosat apropar-se més. I quan més s'han apropat, quan més han perdut la por, menys famèlica, ràpida, forta i poderosa ha semblat. Primer van ser derrotes per la mínima, desprès empats. Ara, alguns rivals ja surten al Camp Nou sabent que, si fan bé les coses i juguen amb ambició, poden derrotar la bèstia. I avui, per primer cop aquesta temporada, el Saragossa ho ha aconseguit. Ho ha aconseguit, a més, permetent-se el luxe de tenir als seus davanters pressionant la defensa blaugrana al minut 92 en busca del 0-2.

Víctor Fernandez, excel·lent entrenador, ha fet avui un perfecte anàlisi DAFO del partit, i ha sabut transmetre als seus jugadors quines eren les seves debilitats, amenaces, fortalesses i oportunitats. Ha sabut compensar les debilitats pròpies, neutralitzar les amenaces externes, exposar les seves fortalesses, i aprofitar les seves oportunitats.

I, amb un equip armat amb jugadors de qualitat, ha fet plantejament tàctic intel·ligent, sabent que avui només es jugava la primera part de l'eliminatòria. I que la segona part, la jugarà a casa seva. Ha jugat el seu partit, i li ha sortit perfecte.

El Barça, en canvi, no ha donat la sensació d'haver pensat en res. Ni d'haver pensat en el rival, ni en la eliminatòria, ni en les seves debilitats, ni en les amenaces... Ha jugat un partit d'anada de Copa contra el Saragossa com si fos un partit de lliga contra el Celta. Com fa uns mesos, quan no importava el rival ni la competició ni la tàctica perquè la bèstia sempre tenia recursos per aixafar els rivals.

Però el Barça ara té debilitats. I amenaces. I les seves fortalesses i oportunitats no són les mateixes de fa un any.

Urgeix, per tant, que Rikjaard faci un nou anàlisi DAFO. O millor, més d'un. Un per cada partit, i per cada jugador. I que resitui a cadascú al lloc que, pel seu rendiment, actualment hauria d'ocupar. Potser reflexiona i s'adona que el que fins ahir era una fortalessa, avui és una debilitat. I que potser ha d'enviar algú a la banqueta...o al Montseny a posar-se en forma. I que, quan els jugadors no estan en la millor forma, s'han de afinar les qüestions tàctiques. I que els partits s'han de preparar. Que els rivals s'han d'estudiar. Fins i tot les jugades a pilota parada com la que ens ha costat el gol (el gol de Diogo, calcat al que li va fer al Sevilla: si ho sé jo...en fí).

S'imposa la reflexió i la decisió. Les genialitats dels cracs ja no són suficients. Perquè, com va dir dilluns el filòsof Charly Rexach, "a primera divisió ja no queden tontos". O sí?

Fotos: Marca.com

13 comentaris:

Anònim ha dit...

eo patidor,
primer partit de la temporada perdut al camp nou, i encara es pot remontar...ara resulta que el Rikjaard no es prepara els partits, no analitza els rivals, ni el seu equip, ara resulta que es un mal entrenador... realment no estava defensant el primer pal per davant del davanter, es un error seu!!! a qui defensava??

A mi em perdonareu, llevat d'Edmilson i Saviola, vaig veure un bon barça, en general, i un molt bon Saragossa, apretant a tot el camp, molt valent. Sincerament crc que el més normal hagués sigut un empat a zero, resultat molt bò pel Barça per encarar la tornada. Toca guanyar allà.

i per l'amor de qui tu vulguis, no citis al vividor xupòcter del nàpies, si us plau...ara aquest tio dóna lliçons de futbol...

Anònim ha dit...

Trobo molt dur l'anàlisi del partit d'ahir. Potser el Barça va pecar de pressipitació. Va sortir a agradar la gent amb un ritme frenètic que potser no era el més adient però els jugadors van pressionar bé i Deco va tornar a demostrar que està molt bé. El fet que va evitar ahir una victòria culé va ser el poc encert d'Andrés Iniesta de cara a portería. Al Barça B no els deuen enseñar a xutar bé a portería. Tan Xavi com Iniesta tenen aquesta deficiència. I al corner de gol crec que va cantar Márquez perquè se li va anticipar.
En fi, el Barça va tenir mala sort i el Saragossa bona sort. Però tampoc hem de caure en el catastrofisme del patidor-tranquil

el método goljohnsen ha dit...

*
Em decanto també per el costat positiu. La imatge del Barça va millorar. Més concentració, millor actitud i més pressió per tot el camp. El centre del camp sòlid (edmilson fallón) i la defensa, concentrada.
L'equip tenia ganes de demostrar coses.
A l'amic $aviola, se'l va veure poc. O millor dit, molt poc. Va deixar ben clar que no era la seva nit i que cap ratxa és eterna. Va fallar ocasions claríssimes i el Barça va acabar perdent. Injust 0-1, però aquí només valen els gols i Goljohnsen no hi era.

Sergi Larripa ha dit...

@Mikelele:

1. "primer partit de la temporada perdut al camp nou, i encara es pot remontar...". Totalment d'acord. Que es pot remuntar és precissament el què he dit al blog.


2. "Rikjaard no es prepara els partits, no analitza els rivals, ni el seu equip, ara resulta que es un mal entrenador..."
Jo he dit tot això? On? Rikjaard em sembla un bon entrenador. Per això crec que, si fa un bon anàlisi DAFO, pot redreçar la situació. Només he dit que AHIR "El Barça, en canvi, NO HA DONAT LA SENSACIÓ d'haver pensat en res. Ni d'haver pensat en el rival, ni en la eliminatòria, ni en les seves debilitats, ni en les amenaces...". Ahir. Donar la sensació...

2. "Sincerament crc que el més normal hagués sigut un empat a zero, resultat molt bò pel Barça per encarar la tornada.".

Un zero a zero hauria estat un resultat molt bó per al Barça? Un zero a zero al Camp Nou MAI és un resultat "molt bó". Ni contra el Saragossa ni contra el Chelsea. No ens estem passant rebaixant tant el nivell d'exigència? És que els éxits de la temporada passada els perdona de que vagin tirant títols aquesta de la manera com ho estan fent? Siguem una miqueta exigents, no? O potser pensem que dient que tot va bé s'arreglaran les coses?

3. Cito al Charli, però evidentment has captat el tò irònic que gasto amb el filòsof.

Amb carinyo ja ssps, el teu Patidor.

Anònim ha dit...

Merda. Jo de totes les històries em quedo amb el resultat i és una merda. Però encara ens queda el partit de tornada. Estan fets uns ganduls i uns dropus. Però també em quedo amb Mikelele i Ousider, no passa res.

Anònim ha dit...

mccarran,
bienvenido al blog. por mi parte puedes escribir como te de la gana. En catalan i en castellano, te responderé sin problemas, en inglés algo rasco y lo intentaré, con francés, italiano y otros, nos hechamos unas risas y ya está.

patidor,
els gurús del marketing tenen aquestes coses (m'ha vingut un tal Risto a la memòria i no és futbolista), fora conyes, entenc per on vas amb el DAFO i crec que tens part de raó, però sincerament creus que en Rikjaard no va dir en cap moment coses com:
"nos vendran a presionar la salida del balón"
"cuidado con las jugadas a balón parado"
"ojo con las contras que son muy rápidos"
etc etc

en serio, si agafo un partit sol, es clar que espero i "exigeixo" alguna cosa més al Barça, si agafo tot el conjunt desde el mundial fins ara...sincerament crec que estem una mica millor que fa un mes i que ho estarem encara més d'aquí dis o tres setmanes..

Anònim ha dit...

Macarra:
Bienvenio mi arma. Estas gueno? Pozi. Ondeva con ese nombre, pisha? Bué. Aqui habla como quiera. Pozi. Catalang o apañó. Oooojo con Mikelele. Le va el francé. Ya loa disho. Echareis unas risaas. Pozi.

Anònim ha dit...

Sinceramente creo que aquí hay mucho cagado (con todos mis respetos). Los culés míticos sufridores del "ay, ay, ay" que a la vez de ser míticos, són los que hunden al club.

Siempre pesimistas y "cagadubtes" joder. VAMOS LÍDERES, ESTAMOS VIVOS EN CHAMPIONS Y EN COPA (y sin eto'o ni messi)!!! El único equipo vivo en las 3 competiciones y seguimos teniendo dudas!!!??

Anònim ha dit...

Quiero un futuro mejor por eso analizo el presente con lo que sucedio en el pasado.
Robert J. Alen


A pesar de todas las verdades que dicen los culés que aún ven que un futuro mejor es posible, no es menos cierto que algunos de los razonamientos que nos expone el Patidor no dejan de estar cargados de razón.

Yo personalmente tengo un barómetro personal e intransferible y no tiene que ver con el resultado, aunque este siempre influye en mi estado de ánimo finaly por lo tanto en la valoración. Se trata de ver lo que me divierto con el partido y el balance dle partido del miercoles no deja de ser descotazonador; no ví acabar el partido, zapeé a MIR.

Urgen muchas cosas de las que apunta Patidor, al que no veo para nada cagado, sino sencillamente esta lógicamente preocupado y con las mismas dudas que tienen, en mi opinióm, los que estan argumentando que no pasa nada.

Mi opinión sobre "los estados de ánimo" de los equipos de fútbol se fundamenta en algunas bases de psicología deportiva y la verdad es que en dinámivas como las que ha entrado el equipo se sale con una planificación en la que no es suficiente acudir a las buenas frases y a mejores propósitos. Queda la incorporación de los lesionados ilustres como efecto psicológico extra además de la importancia real en el juego que pueden aportar.

La primera consigna psicológica que se puede dar en momentos dificiles es que hay que apretar los dientes y hacer lo más fácil, lo que depende de uno mismo y lo que mejor se sabe hacer de forma natural: en todos los deportes lo más fáciles esforzarse más y en los deportes de equipo defender.

Anònim ha dit...

coño pat, no me estraña tu zapping, la tia de MIR es tremenda, debe tener un par de copas de europa como mínimo!!!

pues eso que se apliquen, que defiendan más, el 0 a 0 en una eliminatoria a ida y vuelta contra el zaragoza no es mal resultado, te sirve ganar por la mínima y empatar con goles. Y seincerament creo que el barça, al menos 1 gol mete al zaragoza, el tema estará si nos meten alguno...

ojo con la furia rojilla, equipo que me cae simpático y que tiene un par de huevos..auguro victoria por la mínima y sufriendo, espero que el patidor tenga chicha para el siguiente post pero siempre habiendo ganado.

Hasta la victoria, siempre.

Anònim ha dit...

por cierto, pozí, tus aportaciones, escasas pero muy grandes

Anònim ha dit...

¿Outsider? ¿dónde estás? raro qe no aparezcas. ¿No estarás enfermo?

Anònim ha dit...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!