dissabte, de febrer 03, 2007

Terroristes al futbol


La lliga italiana de futbol, recentment distingida per la Federación Internacional d'Història i Estadística com la millor lliga del món, ha estat suspesa. Suspesa de manera indefinida i sense que sapiguem quan es rependrà. El motiu: un altre escàndol. O més que un escàndol, una desgràcia. Perquè aquest cop no es tracta d'un assumpte de dopatge, ni de compra-venda de partits, ni de suborns arbitrals, ni d'adulteració de competicions...que són els escàndols que darrerament han acompanyat a la considerada "millor lliga del món".

Aquest cop la desgràcia és una brutal batalla campal dins i fora d'un camp de futbol, a Sicília. Una batalla campal entre els seguidors de dos clubs (el Catania i el Palermo) i la policía local, que va posar la Sicília en estat de lloc. La desgràcia és que va morir un policía, víctima d'una anomenada "carta bomba". Es veu que algun dels "aficionats" va anar al partit amb una bomba. A animar el seu equip, potser?

El tema s'ha convertit en un assumpte d'estat a Itàlia, on el govern de Romano Prodi ha agafat el toro per les banyes. Perquè Prodi, un polític respectat per tothom a Europa excepte per la cavernícola dreta que lidera Berlusconi, sap dues coses:

1. Que estem davant una situació molt greu que podia haver generat un autèntic drama social. Veient les brutals imatges de la TV, l'anècdota (tràgica anècdota) és que "nomès" hagi mort una persona. Va morir una persona, però en podien haver mort 39 com a Heysel, 96 com a Hillsborough, o 340 com a l'Estadi Lenin de Moscou l'any 1982.

2. Que, lamentablement, no es tracta d'un cas aillat a Itàlia.

Veient les imatges del cas m'ha vingut al cap el què vam viure la Patidora i jo fa dos estius a Itàlia. Vam recòrrer mitja bota, fent parada i fonda a les principals ciutats d'Itàlia. A tot arreu vaig tenir la sensació que allà el futbol es viu de manera més radical que aquí, encara que sembli difícil de creure. A Gènova vam tenir la constatació. El mateix dia que vam arribar a la ciutat on es diu que va nèixer Colom, un jutge italià va dictar sentència per un cas "d'apanyo" de partits en el que hi havia implicats el Venècia i el Gènova. El jutge va dictaminar el descens dels dos equips a segona divisió. Potser recordeu el cas, tot i que aquí va tenir una repercussió escassa.

El cas és que, des del mateix moment en què es va dictar sentència, van aparèixer a tots els balcons i finestres de Gènova banderes del Gènova i de la Sampdoria. Els aficionats del Gènova les penjaven en senyal de dol, de sol·licitut de justícia, i de reivindicar l'amor al seu club. Els aficionats de la Sampdoria celebraven la desgràcia del seu veí com si haguessin guanyat la Copa d'Europa.

La tensió era evident a la ciutat. Cadascun dels tres dies que vam romandre a Gènova va haver manifestacions dels aficionats del Gènova en què es van cremar contenidors i banderes rivals, es van bolcar cotxes, es van trencar aparadors, i van haver autèntiques batalles campals amb la policía. Autèntica kale borroka a la genovesa.

Vaig pensar, no sé si amb encert, que potser el problema és que a Itàlia, qui és terrorista es posa la samarreta d'un equip de futbol.

A l'hora de les manis, la Patidora i jo estavem a altres llocs. Per sort, els radicals no visiten museus. A la nit podiem sortir a sopar tranquilament: de la batalla només quedaven les patrulles de neteja recollint els desperdicis.

A Gènova no hi va haver cap mort. Per això aquell episodi no va obrir telenotícies a la resta d'Europa com ha passat avui. Però no perquè no morís ningú aquells fets van ser menys greus. De vegades dos fets poden ser igual de greus, i només es diferencien pel nombre de morts. Però en aquests casos, que mori una persona, cinc o vint-i-cinc és només una qüestió de X (diga-li sort, diga-li com vulguis).

El què s'ha d'evitar és que aquests fets succeeixin. I a Itàlia saben que aquests fets es succeeixen amb massa freqüència, encara que aquí, de vegades, no ens enterem.

L'episodi deixa molts dubtes. Alguns són nous. Com afectarà això al futbol italià? L'aturada de la lliga és una aturada real o només estètica? S'aturarà de veritat tot el futbol? Què passaria si d'aquí a un mes el futbol segueix aturat: no es disputaran els partits de Champions i UEFA? Retirarà Itàlia la seva candidatura a organitzar l'Eurocopa del 2012, que es decideix aquest abril?
Altres dubtes són més antics. Aquests problemes només passen a Itàlia? o podrien passar aquí? És un problema europeu? Perquè això no passa mai a l'esport dels Estats Units? Aquests problemes són provocats pel futbol? O són problemes socials que es manifesten al futbol, per la quantitat de gent que aglutina? Si és una qüestió social: fa prou el futbol per evitar-los? o fomenta i potencia aquests problemes?

Actuem correctament els aficionats, els periodistes, els mitjans de comunicació, els tècnics, els jugadors...?
¿Perquè, un cop més, davant un cas així, els mitjans de comunicació esportius han tractat el tema amb breus i notes a peu de portada, mentre als mitjans de comunicació d'informació general el tema ha omplert portades i ha obert telenotícies? ¿És que els periodistes esportius no s'adonen de la magnitut de la tragèdia? ¿O s'adonen i miren de restar-li importància? Potser pesnen que es una qüestió no esportiva? O que es tracta d'un afer exclusivament italià que no té res a veure amb nosaltres?
Potser valdria la pena que l'aturada a Itàlia servís perquè aquí, i a tot arreu, també ens aturessim a pensar en aquestes coses. Encara que només fossin cinc minuts.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

És que no puc amb tu patidor, em acabar teòricament de fer les paus i ja ens anem a embullar altra vegada, penses molt però penses com ens diuen que cal pensar. Les diria massa grosses i encara em cridaríeu terrorista. Ara resultarà que el que esta malament en aquest món en general i en italia en particular és el futbol, el que passa és que tot és una puta merda, o almenys hi ha més merda que la podem amagar i per algun lloc ha de sortir, un apunt que no tinc ni idea si és bo o no però en usa no es maten en els estadis però es maten en els instituts amb pistoles potser als esports no arriben les classes que arriben en europa o les rivalitats de grups, locals, nacionals no són tan fortes, jo que sé. Mai us heu hostiat en un barça-espanyol? doncs no podeu entendre gens.Si el que m'aneu a dir és que això esta molt malament estalviar-vos, fins a aquí teòricament ja arribo

Sergi Larripa ha dit...

En això et dono la raó: la societat USA no és el millor exemple de respecte i bona convivència.

Anònim ha dit...

Per primera vegada dono la raó al Alvaro koso Bar. Té tota la raó quan diu que tot està ple de merda. I cada cop més.
La societat en que vivim ha deixat de valorar certs aspectes de la vida per donar importància a d'altres.
El futbol ha deixat de ser un esport per convertir-se en un joc d'apostes. El mateix entreteniment però amb calers a guanyar. Si al futbol hi barregem la política, la merda de política que ens envolta, el còctel és explosiu.
La rivalitat entre equips ha existit sempre. Però avui en día es barregen, com dic, altres aspectes. Aspectes com la frustació social, la cada cop més díficil situació econòmica de moltes famílies, les males polítiques d'educació implantades pels goberns que provoquen el naixement de generacions sense escrúpols, la mala política de benestar social, entre d'altres, provoca que el públic, necessitat d'alliberar totes aquestes frustacions busqui una via d'escapament.
Com ha estat des dels inicis d'aquest esport, el futbol ha servit per alleugerar la pena de molts, només cal que llegiu l'article (15 dies sense futbol) d'aquest blogg, on es preguntava l'autor que fer durant 15 dies sense futbol.
En aquest país, la majoría encara estima l'esport i el futbol. Encara la majoria de gent li agrada anar al camp a gaudir d'un bon espectacle.
Ara, tot això pot canviar en qualsevol moment. I canviarà quan la societat, la present i la futura, comenci a degradar-se en excés.

La violència és l'arma d'aquells que no pensen, que no tenen res a perdre i que no saben defensar l'ideal mitjançant la paraula.

Correm el risc en aquest món de que cada cop hi hagi més gent disposada a defensar-se a hòsties, per que no tindran res a perdre, ni ningú els haurà ensenyat a pensar.

Que Déu ens agafi confessats.