dissabte, de febrer 24, 2007

El cor i el cap

Dos dies després del pèsim partit del Barça en front el Liverpool (la derrota només és la conseqüència), els culers ens seguim preguntant què ha passat. Alguns han despertat de cop del somni. Uns altres, malauradament, ja fa mesos que ens anavem despertant poc a poc. Sóc dels segons. Però no penseu que això és cap avantatge: almenys als primers els ha durat més el somni.

És difícil analitzar amb el cap quan el cor et trasmet sentiments. El cor, ja sabeu, té raons que la raó no entèn. Però per trobar la veritable raó de les coses és important deixar de banda el cor i pensar amb la ment freda.

El cor em demana pensar que guanyarem a l'Athletic, a la Romareda, a Sevilla, a Liverpool amb dos gols de diferència, i al Real Madrid. Res m'agradaria més (futbolísticament parlant) que guanyar aquestes cinc finals. Veure com el Barça treu el millor de sí mateix i és capaç de demostrar al món que segueix sent el millor equip del món, l'equip a qui tothom ha de respectar, i a qui ningú ha de donar per mort. Això és el que em demana el cor. Pensar en heròiques remuntades, recordar l'1 a 3 que el Barça de Rivaldo, Rochemback i Overmars va fer a Anfield fa uns anys. Pensar que la tornada d'Eto'o arreglarà les coses, i que Ronaldinho i Messi tornaran a fer les diablures que temen tots els defenses. Tant de bó fos així, i guanyessim a Liverpool amb una xilena de Gudjohnsen al darrer minut. Com m'agradaria felicitar al Método Goljohnsen per la providencial actuació del seu ídol...És el què em demana el cor.

Però...què em diu el cap...que "los sueños sueños son", com deia Calderón (de la Barca). Perquè malauradament, analitzo la trajectòria del Barça d'aquesta temporada i res no em convida a l'optimisme.

Ha hagut de venir el Liverpool (aquest equipet a qui molts menyspreaven) i guanyar-nos per 1 a 2 perquè molts despertessin del somni, i s'adonessin de la crua realitat. Quan la crua realitat no és d'ara: arrenca el mateix dia que va començar la pretemporada.

Sí. De la pretemporada. Perquè encara que algú pensi que molts erem crítics abans d'hora, l'únic que des del principi vam intentar era fer veure que les coses no s'estaven fent bé, per mirar de què es corregissin. Però no. No es van corregir. La majoria de directius, cos tècnic i mitjans de comunicació i aficionats no van voler la realitat. Pensaven amb el cor, no amb el cap, i es negaven a ser despertats del somni. I desperten ara, quan estem a punt de perdre-ho tot, preguntant-se què ha passat.

Que què ha passat? Masses coses...

1. Excès d'euforia i prepotència des de la mateixa pretemporada, promoguda des del propi club. Desprès del fenomenal éxit de l'any passat, president i directius van ser els primers a afirmar sense cap rubor que aquest any guanyariem els set títols en joc. Una cosa són els objectius i una altra les expectatives, com molt bé va distingir un dia Martí Perarnau. El propi club va cometre l'errada de potenciar un excès d'expectatives, d'elevar molt el llistó, en comptes d'optar per una via de prudència, molt recomanable sabent que, 1) quan ets campió, ets l'enemic número u a batre per tothom i que repetir éxits és extraordinàriament difícil, i 2) quan caus en l'eufòria i la prepotència et converteixes en el pitjor enemic de tu mateix.

2. Errades en la confecció de la plantilla, tant en els traspassos, com en les renovacions i els fitxatges. L'any passat es va guanyar la lliga i la Champions, però no d'una forma sobrada. Evidentment vam ser els millors, però ens va costar moltíssim aconseguir els éxits. A la lliga vam trigar moltes jornades a confirmar el títol, i a la Champions no ens vam passejar com el Milan dels 90. Vam patir moltíssim per superar, ben justets, les eliminatòries contra el Chelsea, contra el Benfica, i contra el Milan. I a la final, vam patir fins al final per guanyar un equip que va jugar amb 10 durant 70 minuts.

Tot i els éxits aconseguits, l'equip demanava reforços per afrontar una nova temporada post-mundial en la què seriem l'enemic a batre per tothom.

Però els reforços van ser ben justets: simples retocs. Es va traspassar Van Bommel (que podia haver fet una bona feina en la seva segona temporada) sense portar cap recanvi. No es va potenciar la posició de migcentre, tot i que tant Motta com Edmilson donaven ja clars símptomes de preocupació. Desprès d'un any parlant de la necessitat de fitxar Henry, no es va fitxar cap alternativa que pogués complementar o substituir Eto'o. I es va deixar marxar a Larsson sense portar un segon davanter centre de garanties. Perquè estem d'acord que Gudjohnsen és un bon jugador, però no és un davanter centre que pogués complir el paper de golejador de Larsson.

Els dos únics fitxatges encertats que es van fer van ser els de Zambrotta i Thuram, dos molt bons jugadors el fitxatge dels quals vaig aprovar, tot i que l'alt cost de les seves fitxes trenquès l'aparentment sagrat equilibri de salaris del vestidor.

I, enduts pel sentimentalisme d'haver guanyat dos grans títols, no es va substituir a jugadors com Ezquerro, Giuly o Belletti, com semblava previst.

Total: que enduts per un optimisme excessiu, es va creure que l'equip que havia patit per guanyar els dos títols podria guanyar set l'any següent sense doblar una posició com la de davanter centre, i sense reforçar posicions claus en l'equip. Tot això, mentre els nostres rivals a les principals competicions (Chelsea, Sevilla, Real Madrid, Manchester United, Inter de Milan, Valencia i companyia) es reforçaven fins a les dents (uns amb més encert que altres).

La manifestació més palmària de la nefasta planificació de la plantilla és que Saviola, que no comptava per res a principi de temporada, hagi acabat sent el davanter centre a la Champions.


3. Pretemporada nefasta. Tothom coneix lo dura que és una temporada posterior a un mundial, per als jugadors que hi han participat. I el Barça va ser un dels clubs que més jugadors van aportar al Mundial. Doncs tot i així, el cos tècnic va acceptar una nefasta pretemporada post-mundial, amb gira americana i visites a la NASA incloses. Mentre la majoria d'equips feien una pretemporada com Déu mana, els jugadors del Barça es passaven la pretemporada agafant avions per anar d'un lloc a l'altre, jugant partits de costellada, i fent-se fotos a Hollywood i a la Nasa. Quinze dies sense entrenar, sense agafar el fons fisic necessari per afrontar la temporada, a canvi de 4 milions d'euros.

El 25 d'agost, final de la Supercopa d'Europa: Barça 0-Sevilla 3.

4. La mala forma física. Conseqüència del cansament acumulat per l'estressant temporada anterior, absència de vacances, mundial, mala pretemporada, i una mala planificació física durant la temporada. Pocs entrenaments, i molt poc intensos. I al Nadal, 10 dies de vacances per a tots. Es juga com s'entrena. I els jugadors del Barça, aquest any, ni pressionen com l'any passat, ni desborden en l'1 contra 1, ni tenen el canvi de ritme i l'explosivitat de l'any passat, ni la movilitat per poder jugar la pilota ràpid al primer toc, perquè els jugadors estan més estàtics, no es desmarquen. A més, s'enfonsen físicament a les segones parts. Tot és una qüestió física.

5. Conflictes d'interessos al vestidor i als "entorns". L'escandol Eto'o ho diu tot. Al vestidor hi ha mar de fons, grupets, jugadors que entrenen poc, preferits del president, intocables, xivatos, etc...Quan els resultats acompanyen, tot va bé. A la que es torcen les coses, comença a aflorar la merda. I no la va treure cap periodista: la va treure primer Rijkaard, i desprès, sobretot, Eto'o.

6. Dèficit tàctic. Tots els equips se saben perfectament com bloquejar el Barça. Saben a què juguem i com juguem. Rijkaard ha probat moltes alineacions, molts canvis de jugadors, però encara no ha donat amb l'antídot de l'antídot. No es tracta de canviar la filosofía, sinó de fer els retocs tàctics necessaris per amagar les debilitats, neutralitzar les amenaces, potenciar les fortalesses pròpies, i aprofitar les oportunitats. DAFO.

7. Els dubtes de Rijkaard. Aquest any estem veient un Rijkaard fins ara desconegut. Protestón amb els àrbitres, irascible a les rodes de premsa...fins i tot l'hem vist trencar el vidre d'una banqueta. L'absència de Ten Cate, el seu "poli malo", amb una gran ascendència sobre molts jugadors, no l'ha ajudat a afrontar una temporada tant difícil com aquesta. Diversos episodis han evidenciat que Rijkaard s'ha distanciat de Laporta i de l'entorn (Cruyff), i que li està costant més que mai controlar el vestidor (les vacances de Ronaldinho i Deco, l'escàndol Eto'o...). A la suma de tots els altres problemes indicats s'està reflectint en l'entrenador, s'afegeix la incertessa del seu futur professional, que ha incrementat els dubtes sobre ell durant molts mesos. Els seus constants canvis de jugadors, alguns més que discutibles, evidencien que no té les idees clares. I això no ajuda gens a redreçar la situació.

8. Les lesions. Especialment d'Etoo i Messi. Tot i que per a mí no són els problemes més importants. Potser afecten més psicològicament que una altra cosa: si la resta de l'equip hagués estat bé, a penes els hauriem trobat a faltar. Però és evident que són dos peces importants que falten a l'engranatge. Les lesions, en el meu parer, han afectat especialment a Ronaldinho. A pesar d'arrosegar el mateix mal estat de forma que la resta de companys (no està pitjor que els altres), porta 19 gols marcats, 16 a la lliga, i ha donat ja més punts dels què va donar en tota la temporada passada, a més de la classificació a la Champions i la Supercopa d'Espanya. Però ell solet no pot estirar sempre de l'equip. Els rivals no tenen Messis ni Etoos als que marcar. Tota l'atenció (de rivals, de premsa i d'aficionats) es centra en Ronaldinho que, a pesar dels números, sembla destacar menys.

9. No reconèixer els problemes a temps, fruit de la prepotència, l'excés de confiança i el menyspreu als rivals. Tots els problemes anteriors han provocat que el Barça d'enguany fos, des del mateix 25 d'agost (final de la Supercopa d'Europa), ben diferent al de l'any passat. Hem anat perdent títols (SC Europa, Mundial de clubs), hem patit fins al darrer minut per classificar-nos per la segona ronda de la Champions, no hem guanyat a la majoria de grans equips contra els què hem jugat (Ni Chelsea, ni Real Madrid, ni Valencia, ni Liverpool...), estem patint contra els petits (Levante, Getafe, Osasuna, Espanyol, Betis...)...i tot i així, no volem adonar-nos de la realitat.

Vam perdre la Supercopa d'Europa, i es va dir que allò seria el revulsiu.
Vam perdre al camp del Madrid, i es va dir que allò seria el revulsiu.
Vam perdre el Mundial de Clubs, i es va dir que allò seria el revulsiu.
Vam perdre a la Copa contra el Saragossa, i es va dir que allò seria el revulsiu.
Va esclatar l'escàndol Eto'o, i es va dir que allò seria el revulsiu.
Hem perdut contra el Liverpool, i s'ha dit que això serà el revulsiu. Espero amb el cor que ara sí que sigui veritat...

Però penso amb el cap que seguim pensant amb el cor en comptes de fer-ho amb el cap, mentre passa la temporada i seguim esperant el revulsiu.

Ara sí que ja no hi ha altra solució: somiar amb el cor, i mirar d'acabar la temporada el millor possible.

Amb el cap, l'únic que es pot fer és reconèixer les errades, i posar les eines perquè no es repeteixin la temporada que ve. Si l'any vinent es fa una bona pretemporada, es fan retocs, i es dona amb un antídot tàctic no caldrà fer grans revolucions. La mitja d'edat de la plantilla encara és molt jove. Una altra cosa seran els interessos de la directiva, de l'entorn, i la relació entre els cracks.

Desitjo que sigui bona. Ho desitjo amb el cor.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Es necesario esperar, aunque la esperanza haya de verse siempre frustada, pues la esperanza misma constituye una dicha, y sus fracasos, por frecuentes que sean, son menos horribles que su extinción.
Samuel Johnson

Jolin Patidor, era dar tres vueltas no estar toda la noche dando vueltas por tu casa.
Es evidente que intentas que te funcionen la cabeza y el corazón.
En función de los resultados es difícil contradecir algunos de tus comentarios, pero estoy seguro que solo el haber ganado la Intercontinental (ahórrate decir que no la ganamos, lo sé muy bien) el discurso ya no sería el mismo.
Yo personalmente aparte del “estado de ánimo” que solo se consigue ganando y ganando bien, que te lleva a un buen estado de ánimo que a la vez te lleva a jugar bien que a la vez... bueno tu ya me entiendes, creo que falta algo de análisis táctico en el planteamiento de algunos partidos y en el desarrollo de los mismos.

Un ejemplo: El partido de Mestalla en la primera parte estaba aparentemente controlado. En el fútbol, por desgracia, no hay tiempos muertos, solo hay un gran tiempo muerto que es el descanso. En mi opinión el Valencia lo aprovecho, tenía la lectura del partido perfectamente hecha, y había tenido 45 minutos para reafirmarla. El Barça parecía tener el partido controlado, pero debía haber analizado lo que se estaba pensando y planificando en el vestuario contrario. Resumen: se estaban corriendo muchos riesgos, el Valencia habia tenido el descanso para planificar como nos podía hacer aún correr más riesgos, nuestra táctica y nuestro control del partido era más aparente que real porque no creábamos ocasiones. Es el momento de un cambio táctico para sorprender al contrario y mejorar tus posibilidades, defiende algo más atrás, presiona el primer cuarto de hora la salida del balón, realiza un asignación de dos marcajes de su medio campo más específico. Ya sabemos que saben como jugamos, empecemos a crearles problemas por ahí.
Todos nos podemos equivocar pero equivocarse por no hacer nada no es un error es una gran cagada.


Quédate siempre detrás del hombre que dispara y delante del hombre que está cagando. Así estás a salvo de las balas y de la mierda.
Ernest Hemingway

Sergi Larripa ha dit...

Es evidente que los resultados condicionan el argumento. Si hubiesemos ganado el Mundial de Clubs el resultado hubiese sido diferente, aunque los problemas (los 9) serían los mismos.

Pero ciertos análisis hay que hacerlos separando un poco el resultado. El resultado, en la mayoría de ocasiones, no es algo aislado: es simplemente la consecuencia del juego.

Lo que condiciona el juego (dando por hecho que la calidad individual ya la tenemos) es la mezcla de planteamiento táctico, actitud y forma física. Si esas tres cosas funcionan, normalmente llega el acierto, el resultado, que es la consecuencia.

Evidentemente que si hubiesemos ganado el Mundial de Clubs el discurso sería diferente. También los sería si la final de la Champions hubiese acabado siete minutos antes.

El problema es que, para mí, la derrota del mundial de clubs no es causa, sinó consecuencia. Como lo son todas las otras derrotas.

A veces hay que saber reconocer una realidad, incluso después de un resultado positivo.

Y evidentemente la esperanza (que es cor, no cap) no la perderé. No nos queda otra cosa.

Anònim ha dit...

Las causas están ocultas. Los efectos son visibles para todos.
Ovidio

¿Cómo podía prever Ovidio, poeta latino anterior a Cristo, que su comentario me serviría para contradecir a Patidor, pensador balompédico a caballo entre los siglos XX y XXI?

Solo puedo remitirme a los grandes pensadores, Ovidio, Jorge Valdano, Manolo Vázquez Montalbán (“El fútbol es una religión”) para contradecir en la manera de lo posible y de forma numantina que en este deporte todo no lo dicen ni la razón ni los números. Si fuera así ganaría el que tiene más posesión, o el que chuta más veces, o el que tiene más ocasiones, y como todos sabemos eso no es así, en otros deportes sí. Las estadísticas del juego tienen siempre correlación con el resultado y en el fútbol en muchas ocasiones no.
Pero aún así mi tesis no es tanto porque no ganamos, hay una razón obvia, por que jugamos mal o hacemos menos para ganar que otros equipos, sino ¿por qué hemos llegado a jugar así?. Las nueve razones del Patidor son válidas, y explican una parte, pero no lo explican todo.

Sergi Larripa ha dit...

Pues lo siento pero no estoy de acuerdo Pat. La cita es muy buena, pero esta vez no sirve para contradecir mis argumentos.

Las causas no estan ocultas: son bien visibles. Y los efectos, hoy "visibles para todos", eran negados por la mayoría hasta antes de ayer.

Si esas nueve razones son válidas pero no lo explican todo, ¿cuál es la décima razón? Por que en lo del estado de ánimo estamos de acuerdo. El estado de ànimo es lo que yo digo actitud. Si en eso estamos de acuerdo, cuál es la décima razón? Que algunos aficionados como yo hemos sido "críticos" "antes de tiempo", como decías en tu comentario del artículo anterior? Después de la sucesión de derrotas iniciadas el 25 de agosto, de la sucesión de incoherencias, del juego del equipo...¿en qué fecha podíamos empezar a mostrar nuestra preocupación para no ser tachados de perjudiciales para el equipo, o incluso anticulés?

Prefiero ser crítico que prepotente, como el presidente (además rima).

Por cierto. El rapsoda Valdano es un intelectual en el inculto mundo del fútbol, no en el mundo cultural. Me parece demasiado equipararlo al asturiano Ovidio (latin king dices que era?) y Vázquez Montalbán.

Tampoco estoy de acuerdo, de tu comentario del artículo anterior, que una de las razones del fracaso de esta temporada sea la "baja forma" de Ronaldinho. Pero ese, el tema Ronaldinho, es el tema de mi próximo artículo...si no surge algo mayor entre medio.

PD: Celebro la discrepancia. Lástima que el resto de bloqueros parecen haberse ido de fín de semana.

Anònim ha dit...

Es inútil toda polémica si no hay esperanza de que resulte provechosa.
Juan Luis Vives

La nuestra, por lo menos para mi, lo es.

Yo no he empezado a repartir mierda entre el presidente y sus acólitos porque tampoco los alabé cunado ganaron todo. Prepotentes se creyerón ellos mismos que habían sido únicamente sus decisiones las que provocarón el cambio, ignorando el porcentaje de suerte que tuvierón en muchas de las cosas que sucerierón. Si yo tuviese un club como Alvaro Koso Bar lo inauguraría Laporta, antes (desde el Elefant Blau) , durante y después de las elecciones, hasta el día de hoy. Pero hay para dar y vender, de mierda me refiero.

Una puntualización, estado de ánimo no es actitud, puedes tener una buena actitud y no un buen estado de ánimo, aunque es difícil tener un buen estado de ánimo sin una buena actitud.
Otra, nunca he dicho que tus críticas, o críticas como las tuyas, sean las que han causado la actual situación, ha habido de otras menos fundadas, más rabiosas y con más mala fe que si pueden haber influido.

Valdano sería un ignorante sabio en cualquier medio, tiempo y lugar porque tiene el don de cautivar con la palabra y sintetizar su pensamiento (a mi entender no demasiado alejado de la realidad) en versos.

En cuanto a nuestros contertulianos déjalos que disfruten del fin de semana que ya sufrirán el domingo a última hora.

Sergi Larripa ha dit...

Lo es, que? provechosa o no provechosa? Para mí es provechosa.

De acuerdo con tú matiz entre estado de ánimo y actitud. Ves como del contraste se sacan conclusiones. Ya sé que tú lo sabes.

Agradezco tu matiz sobre mis críticas. No iba por tí, pero algún otro bloguero ha insinuado en más de una ocasión que las críticas són perjudiciales. Y no puedo estar en mayor desacuerdo. Lo que es perjudicial es el halago constante y gratuito, ver la paja en el ojo ajeno y no en el propio. Negarse a ver la realidad. La situación actual, como he dicho en el artículo, viene de muy lejos.

En cualquier caso, sé que no tengo toda la razón. Ya sabes uno de mis principios, y lo digo a tu manera:

"La veritat és un mirall trencat en mil pedaços del que cadascú de nosaltres té un pedaç".
Joan Salvat Papasseit.

Anònim ha dit...

¿Qué cosa más grande que tener a alguien con quien te atrevas a hablar como contigo mismo?
Marco Tulio Cicerón