dissabte, d’octubre 28, 2006

M'agradaria pensar...

El FC Barcelona seguirà vestint equipacions Nike fins al 2013. Així ho va confirmar el club mitjançant una nota de premsa publicada a la seva pàgina web el divendres 27 d'octubre a les 15 hores.

Segons aquesta nota de 28 línies, l'acord (encara no signat) entre el Barça i la multinacional nord-americana Nike Inc. entrarà en vigor a partir de l'any 2008, quan expira el contracte vigent entre ambdues parts. Aquest acord (si s'acaba signant) reportarà al club blaugrana un global de 189 milions de dolars "fixes" (que al canvi actual del dolar representaria uns 150 milions d'euros) en cinc anys, entre 2008 i 2013, a més d'altres "premis i cànons", que de moment ni el club blaugrana ni Nike han explicat públicament.

La nota del club també destaca que "l'acord també inclou la possibilitat d'ampliar aquest contracte cinc anys més, és a dir, fins al 2018", tot i que no concreta les condicions que s'haurien de donar perquè s'executés aquesta ampliació, ni si l'aportació de Nike al FC Barcelona entre el 2013 i el 2018 seria la mateixa que la que farà entre el 2008 i el 2013.

A més, ambdues parts diuen que "Nike es compromet a fer una significativa inversió en màrqueting, durant la vida del contracte, per contribuir al posicionament del FC Barcelona com a més que un club al món. "

Satisfacció del Barça
El President del FC Barcelona, Joan Laporta, ha valorat molt positivament l'acord. Ha dit que "l'acord és un reconeixement internacional del nivell que ha assolit el club pels seus èxits en el camp i pels seus compromisos socials".

Laporta està content perquè, tot i haver patit més d'un lleig del president de Nike (que no el va rebre quan Laporta va visitar la central de Nike als Estats Units) i haver arribat a un acord amb Puma fa uns mesos, aquest acord amb Nike situa al Barça, per fí, a l'alçada del què, des de fa un temps, ja cobren clubs com el Real Madrid (Adidas) i el Manchester United (Nike), dels seus patrocinadors esportius; al voltant de 30 milions d'euros anuals. És a dir, el doble dels 15 milions que actualment Nike està pagant al club català.

Satisfacció a Nike
El president de Nike Inc, Mark Marker, també ha expressat la satisfacció de l'empresa nord-americana per l'acord. "El FC Barcelona és un dels millors equips de futbol i un dels més atractius de veure. Estem molt satisfets d'ampliar aquest contracte".

I no és d'estranyar aquesta satisfacció. Nike, que s'ha convertit en líder en el futbol creant un negoci que va passar dels 40 milions de dòlars l'any 1994 als 1'5 bilions de dòlars avui en dia, patrocina actualment 32 clubs i 18 seleccions nacionals, així com una gran quantitat dels millors jugadors del món, entre els que destaca el blaugrana Ronaldinho.

Amb aquest acord, Nike acaba amb les possibilitats que el Barça canvii de fabricant de roba, com s'havia rumorejat darrerament, sobretot arràn de l'oferta formal presentada per la firma Puma fa pocs mesos, i que superaven amb escreix el què actualment cobrava el Barça de Nike.

D'aquesta manera Nike s'assegura el control sobre el club dominador del futbol espanyol, i actual campió d'Europa. Un club, el Barça, que és el segon del món en nombre d'associats i abonats (el primer és el Benfica), i que està en un clar procés d'expansió, tant en termes esportius com de màrqueting.

Vestir el Barça significa assegurar que "jugadors Nike" com Ronaldinho, Puyol, Iniesta o Valdés seguirant jugant a un "Equip Nike", de manera que sempre lluiran el logotip de Nike: tant quan juguin com quan vagin pel carrer. Però és que, a més, vestir al Barça significarà per a Nike vestir a jugadors Messi, Eto'o, Xavi o Giuly, que son la imatge de firmes de la competència com Adidas o Puma.

Vestir el Barça, a més, també significa vestir els equips de bàsquet, handbol o hockei patins, amb gran notorietat internacional a cadascún dels nínxols econòmics que representen els seus esports.

Vestir al Barça, també significa per a Nike vestir a un club humà i solidari que llueix el logotip d'Unicef a la samarreta, i que li ajuda a contrarrestar les crítiques que la multinacional nord-americana pateix per la seva forma de producció al Tercer Món.

Vestir al Barça, en definitiva, significa per a Nike moltíssimes coses. És vestir a "més que un club", com reconeix a les pròpies samarretes que fabrica.

...i a mí, m'agradaria pensar...
Que és un bon acord per a totes les parts, que consolida una trajectoria de diversos anys de creixent col·laboració. Així que penso que, d'entrada, i a falta de conèixer a fons els detalls de l'operació, l'acord és bó. Almenys, això és el que m'agradaria pensar.

Perquè m'agradaria pensar que quan d'aquí a dos anys, al 2008, el nou acord entri en vigor, el seguirem veient tant bó com el veiem avui. M'agradaria pensar que, aleshores, clubs com el Madrid, el Milan o el Chelsea no hauran signat ja millors acords amb altres firmes esportives o amb la propia Nike, i que cobrar 30 milions d'euros l'any seguirà sent aleshores el què mereix cobrar un club com el Barça. M'agradaria pensar que el Barça ha aconseguit ara millors condicions de les que hauria aconseguit esperant a negociar a última hora, d'aquí a dos anys.

M'agradaria pensar el Barça ja ha pensat una fòrmula per cobrar els euros anunciats durant tota la vigència del contracte, tot i l'alt risc que, d'aqui al 2018, l'euro s'afebleixi davant el dolar (moneda en la que, sembla ser, es reflectiran les quantitats a percebre pel club català).

M'agradaria pensar que l'acord anunciat és un conveni sòlid, i que no s'ha arribat a un precipitat acord ni s'ha accelerat el seu anunci públic per desviar l'atenció de les últimes derrotes i del mal estat de l'equip.

M'agradaria pensar que, abans de signar el conveni definitiu, el Barça s'assegurarà (a més del cobrament dels diners pactats, evidentment) que aquest cobrar més no significarà prioritzar encara més els interessos comercials de Nike per sobre dels interessos esportius del Barça.

Perquè m'agradaria pensar que les pretemporades es planificaran des de la direcció tècnica i no des de la direcció de màrqueting. Que el Barça tindrà dret a negar-se a fer gires que perjudiquin la preparació física dels jugadors. I que no es faran actes promocionals amb Kobe Bryant ni Michael Jordan en hores d'entrenament. I que el Barça podrà negar-se a que un jugador com Ronaldinho hagi de fer actes comercials el mateix matí del dia en què es disputa una final de la Supercopa de Europa.

M'agradaria pensar que el Barça sol·licitarà a Nike que els colors i la samarreta del Barça no canviaran tant d'una temporada a l'altre només per interessos comercials. I que els socis i aficionats no ens haurem de gastar 100 euros cada temporada per voler tenir un equipament actualitzat. M'agradaria pensar que els pantalons no deixaran de ser mai més de color blau per decisió de Nike, i que d'una vegada per totes sabrem de quin color és el segon equipament de l'equip: aquest que un any és daurat, l'altra pistatxo i el següent taronja.

M'agradaria pensar que, tot i haver-ho intentat de totes les maneres, no ha estat possible que es valori millor el què significa ser un club poliesportiu, amb equips capdavanters a Europa en esports com el bàsquet, l'handbol o l'hoquei patins. I que, tot i tenir un munt de seccions, no ha estat possible cobrar més que un "club Nike" com el Manchester United, que només té equip de futbol, i que està en hores baixes.

M'agradaria pensar que amb el nou acord el Barça podrà exigir que, a la samarreta dels equips de bàsquet per exemple, el logo de Nike no tindrà un tamany més gran que el propi escut del Barça, com actualment, i de manera incomprensible, sí succeeix.

M'agradaria pensar que en el futur no succeirà amb l'equipament de les seccions el què està succeïnt aquest any: que tot i que els pantalons del club tornen a ser blaus i la samarreta porta franges amples, els equips de bàsquet segueixen jugant amb les equipacions de l'any passat, només per estalviar-nos uns quants duros.

M'agradaria pensar que, en el futur, el Barça podrà posar a la venda a les seves botigues (que son "FCBotigues", no "Nike Stores") les samarretes dels seus equips de bàsquet, handbol, atletisme, beisbol, rugby i tantes i tantes altres seccions. Perquè no nomès del futbol viu el Barça. I que a les FCBotigues no es seguiran venent samarretes d'altres equips de futbol, encara que aquestes samarretes siguin Nike.

M'agradaria pensar que en el futur Nike col·laborarà a que el Barça pugui controlar millor jugadors amb qui Nike té contractes comercials i, per tant, en teoria, una forta ascendència. És a dir, que m'agradaría pensar que en un futur Nike no tornarà a tolerar que "jugadors Nike" com Figo ens facin el què va fer el portugués. Que després de deixar el Barça (equip Nike) per marxar al Madrid (equip Adidas) com va marxar, va seguir fent campanyes per a Nike com si per a Nike no hagués passat absolutament res. En aquest sentit, m'agradaria pensar que els directius de Nike li donaran ràpidament un toque a Ronaldinho (o millor, al seu germà Roberto), perquè deixi de flirtejar amb el Milan (equip Adidas, per cert) d'una vegada per totes...

I, finalment, m'agradaria pensar que aquest Barça, més preocupat que mai per les causes humanitàries i els nens del Tercer Món, farà tot el possible per assegurar que les seves samarretes (i especialment si seguim lluint el logo d'Unicef), no seran fabricades per nens i nenes de 10 anys de païssos com l'India o la Xina, on no es respecten els drets dels nens que tant volem protegir.

En fí...M'agradaria pensar que, de tot això, algú a Can Barça ja hi havia pensat.

1 comentari:

Anònim ha dit...

innnnm--presionante

Me gustaría pensar que algún día, cuando sea mayor y maduré, pueda llegar a pensar tantas cosas que me gustaría pensar.

Fuera "coñas" y en serio: felicidades.

Si realmente en el Barça hay alguien que haya pensado en el contrato con Nike debería leer el "Diari d'un patidor culé" y repasar uno por uno los puntos apuntados. Aunque sea para no estar totalmente de acuerdo en alguno de ellos.

Me encantaría saber especialmente y alguien debería preguntarselo oficial y formalmente al Barça si en las negociaciones con Nike ha surgido en las conversaciones como se fabrican las camisetas. Por cierto; ¿La FC sabe como se fabrican sus mochilas en China?